Srbija iznenađuje

N?emačka najmoćnija u Europi, Srbija 19., BiH nema na listi

Gospodarstvo / Flash | 28. 04. 2016. u 16:57 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je bez premca najutjecajnija europska država, dok Srbija zauzima 19. mjesto, navodi europsko izdanje sitea Politiko, koji je listu načinio uspoređujući utjecaj lidera zemalja i veleposlanika u EU.

Politiko je u listu uvrstio i članice EU i države kandidate za članstvo, a redoslijed je utvrdio kombinirajući utjecaj lidera država i veleposlanika u EU, koji predstavljaju vezu između Bruxellesa i prijestolnica, stabilnost vlada, jasnu strategiju i "sirovu snagu država", Ključni faktor pri sastavljanju te rang-liste, navodi Politiko a prenosi Tanjug, jeste rastući utjecaj lidera posljednjih godina, ali i značaj uloge veleposlanika koji pripremaju susrete i "održavaju diplomaciju u životu" između takvih susreta.

Za srpskog premijera Aleksandra Vučića, Politiko navodi da se dobro kotira kao čovjek s kojim EU može rješavati probleme, pa je Srbija rangirana bolje od brojnih članica Unije, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Portugalu, Bugarsku i Rumunjsku. Analiza pokazuje i kako je zemlja rangirana, kao i je li njeno kretanje na listi pozitivno, neutralno ili negativno, na osnovu očekivanih događaja u narednim mjesecima, objašnjava se na siteu. Prognoza za Srbiju je, tako, ocjenjena kao neutralna, a najveću prepreku za dalji napredak predstavlja Hrvatska, ocjenjuje portal, a prenose Nezavisne novine.

Među liderima, njemačka kancelarka Angela Merkel je bez premca, navodi Politiko. Velika Britanija je, po utjecaju, druga država EU, smatra Politiko, Francuska je na trećem, a Italija na četvrtom mjestu. Mađarska je na šestom mjestu, dok je premijer Viktor Orban opisan kao političar sa dugoročnom strategijom. Hrvatska se nalazi na 30. mjestu te liste, pri čemu će nastojanja Zagreba da blokira europski put Srbije izazvati negativne posljedice i gubitak utjecaja, navodi Politiko.

Rumunjska se nalazi na 27. mjestu, Bugarska mjesto iza, dok se Grčka nalazi na 11. mjestu. Od kandidata za članstvo, od 31. do 33. mjesta nalaze se Crna Gora, Makedonija i Albanija. Bosna i Hercegovina nije ušla na listu.

Kopirati
Drag cursor here to close