EU

Nema trošarina, nema pola milijarde

Gospodarstvo / Flash | 21. 07. 2017. u 07:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro 500 milijuna KM koje su Europska unija i njezina tijela spremna investirati u Bosnu i Hercegovinu neće biti dostupno sve dok naša država ne pristupi Trgovinskoj zajednici, ali i dok se ne usvoje zakonske mjere o dodatnim trošarinama na gorivo, potvrdila je u intervjuu za Dnevni avaz Violeta Bulc, tajnica EU za mobilnost i promet.

Kako piše Avaz, ova biznismenka iz Slovenije je tijekom summita država zapadnog Balkana i Europske unije pokušavala pomoći BiH da ostvari uvjete za dobivanje potrebnih sredstava koja bi bila uložena u infrastrukturu. Kako se unutar BiH dogovor o pristupanju Transportnoj zajednici nije mogao postići, novac je, za sada, na čekanju.

''Kao što vam je poznato, u Trstu je pet partnera, zemalja zapadnog Balkana, potpisalo ovaj medunarodni ugovor. Usprkos intenzivnim diplomatskim nastojanjima, BiH nije mogla potpisati ugovor na dan summita zbog problema s unutarnjom koordinacijom. Očekujemo da će se ovo pitanje uskoro razriješiti, što bi vam omogućilo da potpišete ovaj medunarodni ugovor i pristupite Transportnoj zajednici'', kazala je Bulc.

Po njezinim riječima, proračunska sredstva namijenjena za zapadni Balkan u razdoblju 2014.-2020. godine u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) se raspoređuju kroz godišnje proračune u iznosu od oko 900 milijuna eura. Do 2017. godine (uključeno), Europska komisija je pripremila i usvojila programe pomoći od oko 3,5 milijardi eura, na temelju proračuna izdvojenog za razdoblje 2014.-2020.

''Kad je riječ o implementaciji ovih programa, tipični vremenski okvir je od tri do šest godina (posebno za velike infrastrukturne projekte, iz razumljivih razloga) od trenutka kad se sredstva korisniku stave na raspolaganje. Ovo razdoblje obuhvaća tendersku proceduru, implementaciju aktivnosti i plaćanja, da se osigura transparentnost u trošenju javnih sredstava i da se osiguraju slobodne i otvorene mogućnosti da poslovna zajednica konkurira za poslove implementacije'', rekla je Bulc.

Upitana koliko je od tih sedam milijardi eura namijenjeno za infrastrukturu, odgovorila je da je teško navesti precizne brojke, međutim, generalno posmatrano i zavisno od date zemlje, u prosjeku se 30-50 posto izdvojenih sredstava odnosi na projekte infrastrukture.

''Europska komisija je 2015. godine odobrila sufinanciranje projekta izgradnje dva mosta i granična prijelaza s Hrvatskom, Svilaj u FBiH i Gradiška u RS, u obliku bespovratnih sredstava u ukupnoj vrijednosti od 28,8 milijuna eura. Nedavno je u Trstu Europska komisija najavila još jedan značajan paket za povezivanje, koji uključuje još četiri projekta u Bosni i Hercegovini, a radi se o bespovratnim sredstvima u iznosu od 46 milijuna eura. Tri projekta se odnose na izgradnju dijelova Koridora 5C, dok je četvrti predviđen za Luku Brčko. Međutim, prije nego što EU bude u poziciji da bilo kakva sredstva dodijeli, BiH se poziva da potpiše ugovor o Transportnoj zajednici i usvoji zakon o trošarinama. Postoje i neka neriješena pitanja u vezi s projektom za Luku Brčko'', navela je Bulc.

Odgovarajući na pitanje šta će se dogoditi ako Parlament BiH ne usvoji dodatne trošarine, kazala je da investicije u prometnu infrastrukturu zahtijevaju da su projekti dovoljno zreli i spremni za financiranje.

''U tom smislu, potrebno je da zemlja ima nužni fiskalni prostor kako bi osigurala da se, osim EU grantova, koji pokrivaju samo 20 posto ulaganja, mogu iskoristiti i zajmovi međunarodnih financijskih institucija. Dakle, ova četiri projekta mogu dobiti podršku tek nakon usvajanja zakona o trošarinama'', zaključila je Bulc.

Kopirati
Drag cursor here to close