Prepreke

Nema povjerenja u sustav javnih nabavki

Gospodarstvo / Flash | 03. 03. 2015. u 13:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za društvena istraživanja "Analitika" objavio je izvještaj "Mapiranje ključnih prepreka za ravnopravno učešće privrednih subjekata u javnim nabavkama u BiH" koji je baziran na rezultatima istraživanja provedenih tijekom 2014., o ključnim preprekama s kojima se suočavaju gospodarski subjekti u postupcima javnih nabavki u BiH.

Ispitanici su naveli kako postoje brojne manjkavosti u provođenju postupaka javnih nabavki u BiH, što za posljedicu ima odstupanje od principa konkurentnosti, transparentnosti, nediskriminacije i efikasnog trošenja javnih sredstava.

Rezultati istraživanja su, između ostalog, pokazali kako značajan broj gospodarskih subjekata smatra da se zloupotrebe i nepravilnosti dešavaju u fazi pripreme tenderske dokumentacije, ali i tokom provođenja postupka i realizacije ugovora.

Većina ispitanika smatra da je korupcija, u obliku mita ili druge vrste zloupotrebe javnih ovlasti za ličnu korist, prisutna u javnim nabavkama, te da je za dobivanje poslova u javnim nabavkama potrebno imati političke i osobne veze.

 

Osim toga, poslovna zajednica u velikoj mjeri nema povjerenja u sustav javnih nabavki, niti u mehanizme sankcioniranja nepravilnosti.

Tek mali broj gospodarstvenika bi prijavio korupciju ili neodgovorno trošenje javnih sredstava, dok značajan dio njih ne vjeruje da bi prijava imala ikakvog rezultata.

Također, određeni broj privatnih kompanija opravdava korištenje privatnih i političkih veza za dobivanje poslova u javnim nabavkama.

Po mišljenju značajnog broja ispitanika, kompanije u BiH su prisiljene sudjelovati u koruptivnim radnjama kako bi opstale na tržištu.

Istraživanje i izvještaj su urađeni u okviru projekta koji financira EU "Otvorene javne nabavke u Bosni i Hercegovini", a koji zajednički implementiraju Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Centar za društvena istraživanja "Analitika" i Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI). Projekt sufinancira Vlada Velike Britanije.

Rezultati istraživanja mapiraju ključne slabosti sustava javnih nabavki u BiH i mogu poslužiti kao korisne smjernice donositeljima odluka u BiH za unaprjeđenje regulatornog okvira i praksi u javnim nabavkama, priopćeno je iz Centra za društvena istraživanja "Analitika".

Kopirati
Drag cursor here to close