(Ne)pravda

Nema gladnog poslodavca, a gladnih ranika je na tisuće

Gospodarstvo / Flash | 02. 10. 2014. u 11:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) najoštrije osuđuje tvrdnje i izjave predstavnika Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine da će država bankrotirati zbog kolektivnih ugovora i da sve kolektivne ugovore treba staviti izvan snage.

''Briga Udruženja poslodavaca FBiH za državu nije ništa drugo već višegodišnje uporno nastojanje da se van snage stave kolektivni ugovori koji obvezuju poslodavce, ali ih poslodavci ne poštuju'', navodi se u priopćenju.

SSSBiH smatra da poslodavci godinama rade što hoće i to im nije dovoljno, već sada pokušavaju stvoriti pravni vakuum u kojem će "u skladu sa zakonom" od radnika napraviti robove.

Dodaju kako nije novost da većina poslodavaca isplaćuje samo najnižu plaću te da sa svim doprinosima i naknadama potroši 7.244 KM godišnje.

Savez samostalnih sindikata poručuje i Udruženju poslodavaca i međunarodnim financijskim institucijama da neće staviti izvan snage kolektivne ugovore i tako otvoriti prostor za još veću samovolju poslodavaca, te od radnika Bosne i Hercegovine napraviti najjeftiniju radnu snagu u Europi.

''Gospodo, kako god nema posla bez poslodavaca, nema ni poslodavaca bez radnika. Nema poslodavca koji prima najnižu plaću, kojem nisu uplaćeni doprinosi, kojem se ne plaća prekovremeni rad, kojem plaća kasni mjesecima, čija su djeca gladna, koji se ne vozi u skupim automobilima. A, radnika koji svaki dan rade, a nemaju ni plaće, ni zdravstvenog ni penzionog osiguranja, koji nemaju ništa, je na tisuće'', ističe se u priopćenju.

''Kolektivni ugovori neće biti stavljeni izvan snage i neće se mijenjati bez Saveza samostalnih sindikata BiH i njegovih granskih sindikata'', priopćeno je iz SSSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close