Napad na rijeku

Nekad veslanje i kupanje u Radobolji: Danas podzide i bageri

Gospodarstvo / Flash | 28. 09. 2016. u 06:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rijeka Radobolja je napadnuta sa svih mogućih strana. Stanovnici se maćehinski odnose prema njoj, i agresivno djeluju na nju da joj se nažalost svijetla budućnost ne piše'', rekao je za Bljesak.info Oliver Arapović iz ekološke udruge Majski cvijet.

Kaže kako je žalosno da se ljudi tako odnose prema rijeci u 21. stoljeću.

Podzide i bageri u rijeci

''U rijeci Radobolji se rade betonske podzide, utjeruju bageri, bez ikakvoga nadzora. Izgrađuju se infrastrukturni objekti, mostovi što je nedopustivo'', rekao je Arapović.

Kaže kako je prije rata postojao plan kojim se želio očuvati biološki minimum u ovoj rijeci. Rekao je kako je bila planirala izgradnja kanala kojim bi se rijeka napajala sa hidroelektrane u mjesecima kad su mali vodostaji na rijeci.

''To je planirala vlast prije rata. U tom razdoblju je uređen i gornji tok rijeke. Donji tok rijeke je urađen nakon rata i vidite samo kako se današnja vlast odnosi prema njoj'', rekao je Arapović.

Iz rijeke Radobolje, koja je duga pet kilometara, vodom se opskrbljuje veći dio Mostara. S Radobolje se grad napaja osam mjeseci u godini, dok se tijekom ljetnog razdoblja razina vode u Radobolji smanji, pa se tada grad vodom napaja s izvorišta Studenac.

''U ljetnom razdoblju, posebno kolovozu i rujnu, prije početka novih oborina izdašnost navedenog izvorišta se smanji. To nije poziv za alarm, to je uobičajena pojava svake godine'', rečeno nam je JP Vodovod, te je dodano kako se redovito vrše analize vode.

Ispravna voda

''Naša sanitarna služba zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo HNŽ-a svakodnevno vrši analizu tretirane vode na različitim lokacijama u Gradu. Što se tiče izvorišta, tj sirove vode, naše službe uzimaju uzorak jednom mjesečno dok se te iste analize od strane Zavoda vrše dva puta godišnje u redovnoj procedure, i više - po potrebi'', rečeno nam je iz Vodovoda.

Kažu kako se kemijskom analizom dobiva sastav vode, dok se mikrobiološkom analizom evidentira prisutnost bakterija u vodi.

''Sa zadovoljstvom možemo reći da nikad do sad nismo imali slučaj mikrobiološke zagađenosti. Obilne oborine mogu dovesti do zamućenosti vode, ali to nije zagađena voda kako se često špekulira u javnosti. U pojedinim slučajevima zamućenosti, voda se prebacivala na tretman filtriranja i tada smo obavještavali javnost o potrebi prokuhavanja vode za konzumaciju. Ali i ove pojave su bile rijetke i kratkotrajnog karaktera. Stoga sa sigurnošću i zadovoljstvom možemo reći da je voda koju konzumiraju naši građani ispravna i zdrava za konzumaciju'', rečeno je iz Vodovoda.

Unatoč tome što je rijeka Radobolja ispravna za piće, ne možemo pobjeći od činjenice da se u rijeci nalaze veće količine smeća. Također, biljni i životinjski svijet je sveden na minimum.

''Rijeka Buna, Bunica, Neretva, Radobolja, Trebižat su žile kucavice Neretve i ukoliko uništimo to imat ćemo velike probleme'', upozorava Arapović.

Veslanje i kupanje u Radobolji

Rijeka Radobolja natapala je mostarske vrtove, pokretala brojne mlinice, stupe i kola za navodnjavanja, a na njoj su postajala kupališta tzv. virovi. Na ovoj rijeci se nekad bavilo i veslanjem, a oko nje je bilo carstvo slavuja.

Rijeka je 60-tih godina prvi put presušila, a koritima su tada prvi put prošli bageri. Time je počelo uništavanje prirodnog rezervata Mostara, koji je danas nepopravljivo uništen.

Kopirati
Drag cursor here to close