Anketa

Ne treba izjednačavati prava invalida rada s pravima ratnih invalida

Gospodarstvo / Flash | 29. 08. 2014. u 10:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prava invalida rada ne treba izjednačavati s pravima ratnih invalida, smatra većina od 683 čitatelja portala Bljesak.info, koji su sudjelovali u anketi odgovarajući na pitanje o izjednačavanja prava ovih dvaju skupina.

Tako je 329 čitatelja odgovorilo kako smatra da ta prava trebaju biti izjednačena,a njih 354 kako ne treba ove dvije skupine svrstati u iste zakonske okvire.

No, činjenica je da prava i jednih i drugih, u zemlji poput BiH u kojoj su kršenja ljudskih prava svakodnevna praksa i tema, nisu na zavidnim razinama.

U seriji tekstova o invalidima rada, koje je portal Bljesak.info objavio u lipnju, pokazalo se s kakvim se sve problemima bori ta kategorija. Primjerice, naši tekstovi pokazali su kako država invalide rada školuje za zanimanja koja nikome ne trebaju te ih tako, uz postojeću, svrstava u još jednu kategoriju.

Čuli smo i svjedočenja kako ljudi preživljavaju s 90 KM mjesečno, dok je novac za naknadu progutalo vrijeme, pa im one, unatoč sudskim presudama, nikada nisu isplaćene.

Država kasni i kada su u pitanju procjene invalidnosti pravdajući se time da se nema novca za plaćanje svih povjerenstava. Do tada, invalidi rada, jedna od najugroženijih socijalnih skupina u BiH, preživljava kako zna i umije.

Za ratne i neratne invalide u BiH se izdvaja oko milijarda KM godišnje. No, invalidi rata podvrgnuti su reviziji ministarstva branitelja Federacije BiH, pa su isplate u pojedinim mjestima obustavljene. Problem je u tome što treba dokazati tko je pravci invalid, a tko je invaliditet stekao ili ga uvećao na sumnjive načine.

Osim problema s gluhoćom države i neradom državnih institucija koje bi trebali brinuti o njima, invalidi se često susreću i s pogrešnom percepcijom građana. Naime, invalidi rada, osuđeni su na sjedenje kod kuće i čekanje mizernih primanja, a ratni invalidi su pod zvonom PTSP-a, nesposobnosti za društveni život i stalno su u rukama politike koja ih koristi za predizborne manipulacije i obećanja.

O problemima s kojima se susreću invalidi rada, pročitajte u specijalu portala Bljesak.info 'Bili smo radnici'.

Kopirati
Drag cursor here to close