Nema fiksiranja tečaja

NBS: Uzeti nekome iz lijevog džepa pa mu staviti u desni nije iskreno ponašanje

Gospodarstvo / Flash | 26. 01. 2015. u 17:48 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković odbacila je u ponedjeljak mogućnost fiksiranja tečaja švicarskog franka i istaknula da NBS nije za preuranjene i brze poteze u traženju rješenja za otplatu kredita u ovoj valuti.

Tabaković je građanima zaduženim u "švicarcima" preporučila da s matičnim bankama pokušaju postići najprihvatljivije rješenje, poglavito ako je riječ o stambenim kreditima.

Prema njezinim riječima, nacionalna banka ne želi zadirati u odnose klijent-banka, ali će nastojati da uporabom svih mogućih mehanizama ne dovede u pitanje povećanje udjela nenaplativih kredita.

"Ne znači ni da bi građani koji imaju kredite u francima trebali tražiti rješenja ni na vratima NBS-a, ni na vratima države, već na šalterima banaka gdje su te kredite podizali", preporučila je srbijanska guvernerka.

Tabaković je naglasila kako nacionalnoj banci "ne pada na pamet da fiksira tečaj švicarskog franka", jer bi ta opcija prouzročila nesagledive gubitke bankarskom sektoru.

"Uzeti nekome iz lijevog džepa pa mu staviti u desni nije iskreno ponašanje. Uzeti od bilo kog sudionika na tržištu znači da će na kraju svi građani - kao korisnici kredita, ili kao porezni obveznici - morati snositi taj trošak", objasnila je stajalište Narodne banke Srbije guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Ona je za sljedeći tjedan najavila sastanak guvernerskog tima s predstavnicima banaka, poručivši da NBS ne želi poticati "nerealna očekivanja, već da kao regulator pokaže odgovornost" i da "rješenje treba biti primjereno tržištu".

Kopirati
Drag cursor here to close