Radovi oko 'Ivana'

Napreduje obnova pruge Sarajevo - Bradina

Gospodarstvo / Flash | 10. 02. 2016. u 17:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željeznička pruga od Sarajeva prema jugu zemlje, izgrađena prije više od 50 godina, biti će obnovljena do sredine ove godine, poručuju iz kompanije Generale Costruzioni Ferroviarie (GCF).

Talijanska kompanija GCF, u suradnji s domaćom kompanijom Hering d.o.o. prošle godine započela je radove na rekonstrukciji željezničke pruge na dionici Sarajevo – Bradina, te veoma zahtjevne intervencije na sanaciji i modernizaciji željezničkog tunela Ivan kao poznatog prometnog ‘uskog grla’. Trasa radova uključuje čak 19 mostova i 11 tunela.

Radi se potpunoj obnovi kolosijeka na ukupno 39 km pruge i za čiju rekonstrukciju je kompanija GCF je u BiH dopremila vlastitu flotu suvremenih željezničkih strojeva tzv. "radnih vlakova'' s kojima rade mješovite talijansko-bosanske posade i koje prati ukupno oko 200 angažiranih radnika. Po okončanju radova tehnički uvjeti pruge će dozvoljavati brzine od 100-120 km/h uz ograničenja trase i usponima na ovoj dionici. Od značaja za teretni promet je i vijest da nove suvremene šine koje se postavljaju na ovoj dionici imaju znatno veću nosivost od ranijih šina.

''Trenutno se završavaju radovi na dionici od Hadžića prema Blažuju, a do sada je obnovljena pruga na dionici od Alipašinog mosta do Hadžića, ukupne dužine oko 12 kilometara” pojašnjava Roberto Accinelli, menadžer projekta i dodaje: ''Početkom siječnja počela je i rekonstrukcija najkompleksnijeg dijela dionice. Riječ je o tri kilometra dugom tunelu Ivan kroz koji se do sada zbog dotrajalosti pruge promet odvijao vrlo otežano brzinom oko 20 km/h. Radovi su dodatno složeni zbog izuzetno uskog prostora, obimnog prisutnost blata i vode, te činjenice da se radovi izvode pod prometom''.

Zbog ove otežavajuće okolnosti radovi u tunelu se izvode kontinuirano u trajanju 30 radnih sati, da bi se potom mogao odvijati promet teretnih vlakova tijekom sljedeća 42 sata. Iz istih razloga, dinamika radova na otvorenom dijelu pruge podrazumijeva radove od po 10 sati dnevno.

Ancinelli pojašnjava da su i visinske razlike dionice izvođenja radova na ovom projektu izuzetno specifične, te da se temperaturni parametri mijenjaju čak tri puta.

''Kada smo prvi put vidjeli ovakve parametre mislili smo da je riječ o pogrešnom mjerenju s obzirom da se radi o dosta kratkoj dionici. Međutim, s obzirom da je riječ o planinskim i nizinskim uvjetima, shvatili smo da se parametri pruge ipak moraju podešavati u skladu s tri seta parametara što je rijetkost u Europi, izuzev možda na Alpama", dodaje Ancinelli i naglašava: "Ovo što radimo je pravi inženjerski poduhvat. Na ovako kompleksnom projektu, impresionirani smo suradnjom sa našim partnerima iz Heringa, ali i ekspertima Željeznica Federacije BiH, te stručnošću lokalnih nadzornih inženjera".

Nakon završetka radova ova dionica će biti u potpunosti rekonstruirana po europskim standardima kvalitete, brzine i sigurnosti što za putnike znači udobniji, brži i sigurniji željeznički promet, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close