Projekti

Napravljen prvi korak prema realizaciji projekta Gornji horizonti

Gospodarstvo / Flash | 12. 09. 2014. u 09:28 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Između Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) i poduzeća "Integral inženjering" iz Banja Luke potpisan je višemilijunski ugovor o gradnji tunela i kanala za odvodnjavanje koji će spriječiti plavljenje općine Bileća, ali imati i drugi višestruki značaj za ovaj hercegovački kraj. Realizacija projekta, vrijednog 7,3 milijuna KM, očekuje se da počne za godinu i pol dana.

Direktor Sektora za investicije u HET-u Luka Petrović rekao je Srni da je ovo poduzeće investitor projekta kojim je definirana gradnja oko dva kilometra tunela i kanala čime bi se zadovoljilo ono što je planirano još 1986. u projektu hidroelektrane Bileća.

"Tunel i kanal istovremeno će služiti i za skupljanje oborinskih voda i poplavnih voda koje se pojavljuju u bilećkom naselju Jezerine", objasnio je Petrović i dodao da je planirano da voda protiče donjim dijelom Bileće, na mjestima gdje je moguće zbog visinskih kota. Petrović je napomenuo da je gradnja tunela i kanala ispod općine Bileća jedna od cjelina kompletnog sistema 'Gornji Horizonti' i prva stepenica u izgradnji HE "Dabar". Druga i treća stepenica bit će brana i akumulacija Rilja sa hidroakumulacijom Nevesinje, te hidroelektrana Bileća.

Petrović ističe da je ovaj projekat samo jedan u nizu koje HET u ovoj godini realizira, napominjući da je ovo poduzeće za 2014. planiralo da uloži 16 milijuna KM u različite projekte, među kojima je najvažnija realizacija projekta HE "Dabar". Prema njegovim riječima, već su za realizaciju ovog projekta prebačena veća sredstva i urađeni pripremni radovi, neophodni istražni radovi, a u toku je gradnja cesta, te vodoopskrbe i elektroopskrbe gradilišnih naselja, navodi agencija Srna.

"U toku je procedura za objavljivanje tendera za kapitalni objekat tunel 'Nevesinje- Dabar', dužine 11,5 kiliometara, procijenjene vrijednosti oko 120 milijuna KM", rekao je Petrović. On je istaknuo značaj ovog projekta i za HET i za cijelu Hercegovinu, te podsjetio da je ukupna investicija HE Dabar 172 milijuna eura. Tom investicijom, dodao je on, bit će postignuta nova proizvodnja električne energije na nizvodnim elektranama i na HE Dabar u iznosu od 450 megavat sati.

"Instalirana snaga HE Dabar bit će približno 160 megavata i njegovom realizacijom značajnije će se pomoći općini Nevesinje. Poseban doprinos imat će i općine Bileća i Berkovići kako od hiodroakumulacija tako i od otvaranja novih radnih mjesta i drugih vrsta pomoći", istaknuo je Petrović. Petrović je naveo da je HET tijekom 47-ogodišnjeg postojanja ostavio dubok trag u ovoj regiji, ističući da je osim energetskog značaja imao i vodoprivredni, poljoprivredni i druge.

U HET-u ističu da je jedan dio sredstava, od planiranih investicija za ovu godinu, izdvojeno i za razvoj, odnosno uređenje Trebinja. Iz ovog poduzeća napominju da rade projektnu dokumentaciju za povećanje kapaciteta rezervoara vode na izvorištu "Vrelo oko", što će biti realizirano u naredne dvije godine.

"Drugi važan projekat je realizacija vodoopskrbe i natapanja Petrovog polja, gdje se planira izgraditi novi rezervoar koji će omogućiti dovoljne količine vode u tom dijelu grada", naveo je Petrović, piše Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close