Bakovići

Nalazište zlata kod Fojnice vrijedno stotine milijuna dolara

Gospodarstvo / Flash | 04. 07. 2012. u 11:10 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudnik zlata i srebra u Bakovićima kod Fojnice trebalo bi ponovo da bude aktiviran nakon više od 70 godina. Prema svim stručnim analizama, na ovom području postoje nalazišta sa oko pet tona rude iz koje se dobiva zlato i srebro, a njihova vrijednost mjeri se stotinama milijuna dolara.

U federalnom Parlamentu čeka se usvajanje zakona o koncesijama, nakon čega će koncesija biti dodijeljena kompaniji koja ponudi najviše novca, prenosi Radio "Sloboda Europa".

Cijeli projekt bi doprinio razvoju općine Fojnica, dok su mještani Bakovića skeptični jer ne znaju koliko će koristi od svega toga imati mjesna zajednica.

Rudnik Bakovići kod Fojnice jedno je od najpoznatijih nalazišta zlata i srebra u jugoistočnoj Europi. Do 1939. godine, do kada je rudnik bio aktivan, iz njega je izvađeno više od 2.000 kilograma čistog zlata i mnogo više srebra.

Vlasti FBiH odlučile su ponovno da pokrenu eksploataciju zlata i srebra iz tog nalazišta jer će to, prema njihovom mišljenju, doprinijeti razvoju toga kraja, kao i punjenju proračuna.

"Čim smo objavili prošle godine da planiramo da uđemo u jedan takav projekt, bilo je poziva iz cijelog svijeta - od Kine, Rusije, SAD, nekih europskih zemalja, Turske", rekao je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj.

Kopirati
Drag cursor here to close