Profit

Nakon džamija u Mostaru, počinje naplata ulaza u blagajsku Tekiju

Vijesti / Politika | 30. 04. 2015. u 06:35 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulaz u blagajsku tekiju - dervišku kuću svim domaćim posjetiteljima od sada će se naplaćivati jednu KM, a za turiste i do dvije KM, potvrdio je predsjednik Medžlisa islamske zajednice u Mostaru Ramiz Jelovac za Dnevni list.

Iz Turističke zajednice HNŽ kazali su kako još uvijek nisu dobili službenu potvrdu Islamske zajednice da je ova odluka donesena i da sami još nisu upućeni u cijenu naplaćivanja ulaza u Tekiju.

Iako Jelovac navodi kako nemaju službenu statistiku o godišnjem broju posjetitelja jednog od najznačajnijih kulturnih spomenika Blagaja, određeni iznos novca koji će zaraditi naplatom ulaza pokrit će veći dio troškova i uređenja Tekije.

"Taj novac ići će za održavanje Tekije, čistoću i općenito održavanje nekog unutarnjeg reda same Tekije", rekao je Jelovac. U cijenu je uračunat prilaz toaletu, obilazak ovog kulturno-povijesnog spomenika, te odora za žene koja je nužna prilikom obilaska derviške kuće.

Jelovac navodi da će, ako bude dovoljno interesa, u sklopu obilaska Tekije na usluzi biti i vodič koji će imati priliku svim posjetiteljima ispričati zanimljivosti i povijest ovog spomenika. Inače, već duži niz godina MIZ naplaćuje i posjet Koski Mehmed-pašinoj džamiji, kao i Karađoz-begovoj džamiji koje su smještene nadomak Starog grada u Mostaru.

Cijena posjeta Koski Mehmed-pašinoj džamiji je pet KM, a ako se želite popeti na munaru koja se ne koristi u vjerske, nego u turističke svrhe, platit ćete i do 10 KM. U ranijim istupima u medijima, Jelovac je rekao kako sav novac ide na unaprjeđenje infrastrukture i Studentskog hotela 'Mostar' koji broji više stotina članova.

Džafer Alić, tajnik MIZ-a rekao je kako s turističkim agencijama rade aranžmane za posjet navedenih džamija.

"S agencijama imamo potpisane ugovore, temeljem kojih nam oni najavljuju skupne i pojedinačne posjete", rekao je Alić.

Što se tiče ostalih kulturno-povijesnih spomenika u Mostaru, već dugo godina vodi se polemika oko naplaćivanja ulaza u Stari grad, odnosno u samu njegovu jezgru, međutim, ta odluka još nije donesena. U TZ HNŽ rekli su kako je pitanje naplate ulaska u staru jezgru pod ingerencijom Gradske uprave Mostara, ali da je njihov stav taj da bi uprava trebala razraditi plan naplate uz uvjet da je cijena realna i prihvatljiva, piše Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close