drastične razlike

Najviša porodiljska naknada 6.338 KM!

Gospodarstvo / Flash | 03. 02. 2015. u 08:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visina porodiljskih naknada koje dobivaju zaposlene majke u Republici Srpskoj drastično se razlikuje pa je, na primjer, prošle godine najmanja isplaćena iznosila 369, a najveća rekordnih 6.338 maraka, odnosno 17 puta više.

Prema podacima Javnog fonda za dječju zaštitu RS, od ukupnog broja isplaćenih naknada prošle godine, kojih je bilo 3.445, najmanje iznose je dobila 181 majka, a najveće naknade, koje su se kretale od 2.000 KM pa naviše, dobilo je 40 porodilja.

"Najviše majki, njih 20,4 posto, prošle godine dobilo je porodiljsku naknadu u iznosu između 370 i 400 KM, zatim od 831 do 1.000 KM, njih 16,66, i od 1.000 do 1.500 KM, njih 16,6 posto", precizirali su u Fondu.

Tajni podaci

Momir Popić, direktor Fonda, kazao je da se visine naknada drastično razlikuju i da u Fondu smatraju da bi na neki način trebalo ograničiti iznos ovih veoma visokih naknada.

"Prema Europskoj povelji naknada za zaposlene majke ne može biti veća od 70 posto iznosa neto plaće. Mi smatramo da bi trebalo ograničiti maksimalan iznos ove naknade, a ostatak sredstava raspodijeliti majkama koje imaju najmanje naknade", naveo je Popić. On je naveo da većinu velikih naknada, iznad 1.500 KM, ne primaju majke zaposlene u javnom, već u privatnom sektoru.

"Ne mogu reći o kojim firmama se radi jer su to tajni podaci", kazao je Popić. Jovo Radovanović, predsjednik Udruženja obitelji sa četvoro i više djece RS, kazao je da mu je nepojmljivo da jedna majka može mjesečno primati 6.000 maraka, a da u 90 posto višečlanih obitelji ne radi ni otac ni majka.

Majke sa četvoro i više djece za mirovinu

"Gdje je tu zdrava pamet. Tu država mora pod hitno nešto poduzeti jer sa sadašnjim odnosom prema rađanju mogu očekivati samo da nas je sve manje i manje", kazao je Radovanović.On je naveo da, iako se godinama bore za neka svoja prava, obitelji sa četvoro i više djece niko ne sluša.

"Mi tražimo da sva djeca imaju pravo na dječji dodatak, bez ikakvih cenzusa. Što će ti neki uvjeti za dovijanje dodatka od 30 KM mjesečno, što se za te pare može kupiti? Ništa. Isto tako smatramo da majke sa četvoro i više djece trebaju odmah dobiti mirovinu jer te žene ne mogu raditi i brinuti o djeci", naveo je Radovanović.
Ljubo Lepir, pomoćnik ministra za resor socijalne zaštite RS, kazao je da će u promjenama Zakona o dječjoj zaštiti, čija je izmjena u planu tijekom ove kalendarske godine, biti uvrštena i stavka o visini porodiljske naknade, prenose Nezavisne.

"Još ne možemo iznositi koji su prijedlozi i što će se mijenjati jer je sve u fazi pripreme, ali će sigurno biti razmatrani neujednačeni iznosi ovih naknada", istaknuo je Lepir.

Kopirati
Drag cursor here to close