Ne radi se ništa

Najveći broj nezaposlenih u BiH čine mladi i obrazovani

Gospodarstvo / Flash | 24. 11. 2014. u 09:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH je posljednja zemlja u regiji koja je najmanje reformi napravila unutar radnog zakonodavstva uključujući vrlo rigidne kolektivne ugovore i vrlo rigidno radno zakonodavstvo koje ne ide u prilog brzom otvaranju i zatvaranju radnih mjesta'', rekao je Adis Arapović projekt mendažer Centra civilnih inicijativa (CCI).

Pola milijuna građana BiH je nezaposleno, što našu zemlju stavlja na vrh ljestvice nezaposlenosti u regiji. Poražavajuće je što najveći broj nezaposlenih čine mladi i obrazovani. Jedan od razloga za takvo stanje je tržište rada koje je potrebno reformirati.

''Visoka stopa nezaposlenosti, odraz je trenutnog gospodarskog stanja u BiH, ali i neefikasnih politika zapošljavanja'', navodi Federalna televizija.

BiH je već godinama prema rejtinzima Međunarodne organizacije rada i Svjetske banke označena kao zemlja vrlo teškog poslovanja.

Osim visokih poreza, u Sporazumu o rastu i zapošljavanju EU navodi se kako i visoke plaće u javnom sektoru u BiH ilustriraju okruženje u kojem oni sa sigurnim poslovima štite svoje pozicije i prihode na račun nezaposlenih. 

Kopirati
Drag cursor here to close