Crne brojke

Najveća nezaposlenost u povijesti Županije Zapadnohercegovačke!

Gospodarstvo / Industrija | 12. 01. 2014. u 15:36 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova godina za 10.480 osoba u Zapadnohercegovačkoj županiji koje traže posao nije baš najbolje počela. Riječ je o najvećem broju nezaposlenih od kada postoji ova županije i u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj je veći za 762 osobe. Dok je u odnosu na mjesec dana ranije veći za 151 osobu.

Kada je riječ o ovom crnom broju, prednjači općina Široki Brijeg s 4093 nezaposlenih. Slijedi je općina Ljubuški s 2517 nezaposlenih osoba, potom Posušje u kojem posao traži 2091 osoba i na kraju, kao najmanja općina, Grude s 1779 nezaposlenih.

Ovo su podaci županijske Službe za zapošljavanje koja je, kako bi zadržala radnu snagu u okvirima ZHŽ-a, koncem prošle godine pokrenula program zapošljavanja mladih bez radnog iskustva, a iz Službe također najavljuju kako i krajem ove godine planiraju nastavak provođenja programa prvog radnog iskustva, piše Dnevni list.

Ostaje za vidjeti hoće li to i u kolikoj mjeri pomoći i zaustaviti mlade ljude koji više ne znaju kud bi sa sobom budući da posla nema čak ni za one s fakultetskom diplomom. Takvih je čak 728, a ako gledamo po općinama, opet je Široki Brijeg vodeći u odnosu na druge općine, budući da 323 Širokobriježanina s visokom stručnom spremom čeka posao, u Ljubuškom 195, Posušju 109, a u Grudama ‘samo’ 101 osoba.

Broj nezaposlenih s VSS-om u odnosu na studeni 2013. povećan je za 40 što je dokaz da ni diploma više nije jamstvo da se dođe do posla.

Diplome brojnih ekonomista, pravnika, profesora… uredno su pospremljene i čekaju neke bolje dane. Među njima i diploma jednog doktora medicine koji sjedi doma sa željom da ostane na rodnoj grudi, ali i bez neke velike nade da će mu to biti omogućeno.

Na posao čeka i 172 diplomirana ekonomista, 71 pravnik, 51 profesor hrvatskog jezika, 66 profesora razredne nastave, a popis ostalih zanimanja i osoba koje ne mogu naći posao još je veći.

Također, prema podacima županijske Službe za zapošljavanje, među nezaposlenima, općenito gledano, brojnija je ženska populacija. Broj žena koje traže posao je 5773, od toga 512 s visokom stručnom spremom. Prošle godine u ovo vrijeme nezaposlenih žena bilo je puno manje – 362, piše Dnevni list.

Zbog svega ovoga u ZHŽ-u je zavladala totalna apatija i razočarenje među onima koji čekaju na posao, neki čak i godinama. Mnogi od njih već su jednom nogom izvan ove županije koja je nekada služila za primjer kako treba funkcionirati ostatak BiH. Međutim, već odavno stvari u županiji ne štimaju, vlast je potpuno neučinkovita u svojim poslovima i zadaćama, a sve se prelama preko leđa mladih ljudi koji su svjesni da će do značajnijeg pomaka nabolje teško doći.

Kopirati
Drag cursor here to close