Miho Ćuk

Najstariji uzgajivač duhana u Hercegovini odustao od uzgoja

Gospodarstvo / Flash | 25. 02. 2017. u 11:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Miho Ćuk (84) iz ljubinjskog sela Ograde, nekada najstariji uzgajivač duhana u RS, od ovog posla je odustao jer nema organiziranog otkupa.

''Rodio sam se pod listom duhana. Sadili su ga moj otac, deda, pradjeda, a ja sam uzgajao ovu biljku skoro osam desetljeća, otkad znam za sebe'', kaže Ćuk. Najstariji saditelj žutog lista se sjeća da se prvo uzgajao „mali“, pa „veliki ravnjak“, koji su davali rod od 20 do 50 kila.

Nakon „ravnjaka“ prešao je na „hercegovac“, a onda na sortu „bubalo“, koja se uz „virdžiniju“ i sada sadi u ljubinjskom kraju, piše Blic.rs.

''Govorili su i za „bubala“ da ne može prijeći 50 kila, a može preko stotinu ako se pravilno radi i ako je dobra godina. Sa svake stabljike ne može su ubrati isto. Nije jednako ako je debela kao ruka iza šake ili je tanka ili ako je list dug 30 ili 50 centimetara'', objašnjava Ćuk.
Ističe da se za svaki posao, pa i za sadnju duhana, koga su zvali „sirotinjska majka“ treba kvalitetno pripremiti.

''Dobro izorati zemlju, nađubriti i eto roda, ako nije neka prokleta godina. Ako nisi dao ne možeš se nadati'', kaže Miho. Sjeća se da je 1985. godina bila izuzetno rodna, kada je duhan imao najbolji rod i kvalitetu.

''Kiša je pala na vrijeme, a onda zasušilo. Gornji list bio je kao srednji. To je najbolja godina koje se sjećam'', navodi on. Nije zaboravio ni kraj osamdesetih godina, kada nije nanizao nijedan list duhana.

Od sadnje duhana odustao je kad je prekinut organizirani otkup.

''Da postoji otkupna stanica možda bi i u ovim godinama života posadio bar tri tisuće sadnica, ali švercom se nikad nisam bavio. Duhan sam prodavao samo u Ljubinju. Nisam htio davati novac negdje drugo, neka ostane našoj općini i našem narodu. Kao starog uzgajivača zvali su me da prodajem u zapadnoj Hercegovini, Crnoj Gori, ali nisam želio'', priča Miho.

Najstariji uzgajivač duhana u RS kaže da je od prodaje duhana nekada izmirivao sve obaveze, školovao djecu, proslavljao slave i svadbe.

'''Da bi se sadnja isplatila cijena kilograma morala bi biti bar sedam do osam KM. Ne isplati se saditi za tri – četiri marke, ali tko je prinuđen mora, iako nema nikakve računice'', objašnjava Miho.

On se, ipak, nada da duhanska tradicija neće biti prekinuta u ljubinjskom kraju, gdje se duhan počeo saditi pre 130 godina, i da će se naći mlađi duhanari koji će je „prevezati“ do nekih boljih vremena.

Organizirani otkup duhana u Ljubinju prekinut je prije nekoliko godina, od kada se sve više duhanara okreće sadnji ljekovitog bilja.

Kopirati
Drag cursor here to close