Novi udar na džep

Najavljuje se poskupljenje brašna, a robne rezerve skoro prazne

Gospodarstvo / Flash | 29. 11. 2014. u 07:59 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako se obistine najave o poskupljenju brašna u našoj zemlji, ni ovoga puta zalihe robnih rezervi neće moći ublažiti udar na građane! Zalihe kojima raspolaže Federalna direkcija robnih rezervi nisu dovoljne ni za dva mjeseca intervencije u slučaju nekontroliranog rasta cijena ove osnovne prehrambene namirnice.

Kako je ranije potvrđeno iz Federalne direkcije robnih rezervi, Vlada FBiH odobrila je sredstava za nabavku 30.000 tona pšenice, iako su godišnje potrebe građana oko 300.000 tona! Iz Direkcije robnih rezervi novinari 'Dnevnog avaza' nisu mogli dobiti odgovore o točnom stanju kada su u pitanju rezerve pšenice.

Inače, najave da bi brašno od narednog tjedna moglo poskupjeti u četvrtak nitko nije mogao potvrditi, mada je većina mlinara kazala da pšenice nemamo dovoljno. Strah da bi moglo doći do novog udara na građane podgrijava i činjenica da su ove godine poplave u našoj zemlji uništile 80 posto usjeva, a samim time i žitna polja koja su bila pod vodom.

Mujo Poričanin iz Udruženja pekarskih obrtnika FBiH tvrdi da za sada nema osnova za poskupljenje brašna i peciva. I iz Produktne burze Novi Sad potvrdili su da je do povećanja cijena pšenice došlo u posljednjih nekoliko dana, ali da to ne znači da mlinari trebaju povećati cijene brašna.

"Krajem prošlog tjedna cijena pšenice iznosila je 24,75 dinara po kilogramu, a prošli ponedjeljak imali smo cijene od 22 dinara po kilogramu. Do povećanja cijena brašna moglo bi doći, ali i ne mora. To sve zavisi od mlinara. Mada, kada smo imali jeftinu pšenicu, mlinari nisu snižavali cijene brašna, ne vidim sada razlog da ih povećavaju", kazali su iz Produktne burze.

Iz Udruženja potrošača ističu da je najveći problem u BiH to što potrošači nisu dovoljno zaštićeni od nepoštene poslovne prakse. Tvrde da beskrupulozni trgovci koriste ovakve situacije, te time dodatno ugrožavaju potrošače. Dodaju da na bh. tržištu radi tko šta hoće, jer nema strategije. Zbog toga iz ovih udruženja apeliraju na nadležne da posvete pažnju problemu opskrbe tržišta i potrošača osnovnim životnim namirnicama.

Efikasan sustav zaštite potrošača jedan je od zahtjeva koji će se naći pred zemljama koje se pripremaju za buduće članstvo u EU. "Neophodno je jačanje institucionalnog okvira i provođenje zakona kroz državne institucije i sektor tržišnog nadzora, kao i veće uključivanje potrošača", upozoravaju iz Udruženja za zaštitu potrošača, piše 'Avaz'.

Kopirati
Drag cursor here to close