A gorivo?

Nafta najjeftinija u posljednje četiri godine

Gospodarstvo / Flash | 27. 11. 2014. u 14:00 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članice OPEC-a donijele su "jednoglasnu odluku" da ne smanje proizvodnju nafte i da ostave dnevne limite proizvodnje nepromijenjene na 30 milijuna barela, usprkos pretjeranoj opskrbi koja je dovelo do pada cijena nafte i do 30 posto.

"Mi ne šaljemo nikakav signal nikome, samo pokušavamo ustanoviti poštenu cijenu - izjavio je u četvrtak novinarima u Beču generalni tajnik OPEC-a Abdalla Salem El-Badri, prenosi TASS.

"Očekuje se da potražnja za naftom u svijetu u 2015. godini poraste", izjavio je čelnik OPC-a nakon objave odluke.

Cijena Brent sirove nafte opala je za više od tri dolara, po objavljivanju odluke OPEC-a, na 75 dolara po barelu.

Cijena sirove nafte pala je jutros na najnižu razinu u posljednje četiri godine na tržištu u Londonu uoči ministarskog sastanka članica Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC).

Barel sirove nafte za isporuke u siječnju trenutno košta 76,49 dolara, a barel "brent" nafte košta 78,76 dolara.

Cijene padaju pod utjecajem spekulacija da OPEC na današnjem sastanku u Beču neće donijeti odluku o povećanju proizvodnje, prenio je TASS.

Svjetske cijene nafte umanjene su za skoro 30 posto u posljednjih šest mjeseci.

OPEC je posljednji put smanjio proizvodne kvote 2008. godine, kada je barel pojeftinio sa 140 dolara na 32 dolara za barel.

Podsjetimo, neki članovi ovog kartela, poput Irana, Iraka, Nigerije, Venezuele i Ekvadora, zalažu se za smanjenje proizvodnih kvota što je prije moguće, a Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt su protiv toga, dok je nejasan stav Saudijske Arabije, najutjecajnijeg člana ove organizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close