Uvezivanje staža

Na pomolu rješenje problema bivših radnika Aluminija

Gospodarstvo / Flash | 03. 08. 2014. u 19:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon 22 godine agonije, status 1.700 bivših radnika Aluminijskog kombinata konačno bi trebao biti riješen. Uređeno je to Zaključkom Vlade Federacije, na osnovu preporuka komisije koju su činili predstavnici Aluminija, Vlade, resornog ministarstva, Zavoda za mirovinsko osiguranje te sindikata bivših i sadašnjih radnika Aluminija. Prioritetna 232 radnika bit će obeštećena do kraja godine.

"Prioritet imaju radnici koji nisu u radnom odnosu i nisu imali priliku da odu u mirovinu. Njih je 232 i potražuju oko 1.940.000 maraka", kazao je Alica Rahimić, predsjednik Sindikata obespravljenih radnika Aluminija.

Za uvezivanje staža i obeštećenja bivših radnika, koje je određeno do kraja iduće godine, bit će ukupno izdvojeno 14.100.000 maraka.

Darko Juka, iz Aluminijevih odnosa s javnošću, kazao je kako će biti uvezan staž ljudima koji ispunjavaju jedan od uvjeta za umirovljenje. Dodaje kako se onima koji su osigurali mirovine na druge načine te onima koji su umrli i poginuli neće uvezivati staž, ali da će obeštećenje dobiti njihovi nasljednici.

Rješenje svog statusa u borbi koja je trajala preko dvije decenije nije dočekalo oko 700 bivših radnika Aluminija. Iako s gorkim osjećajem zbog proživljenih teškoća u godinama neizvjesnosti, bivši radnici su zadovoljni postignutim.

"Bilo je teško sve ove godine", ističe Ibrahim Žujo, zamjenik predsjednika Sindikata obespravljenih radnika Aluminija.

Rahimić naglašava kako su, ipak, zadovoljni, "nakon 22 godine mukotrpne borbe za ostvarivanje svojih prava".

Kako će se odvijati dinamika isplata za bivše radnike, zavisi o situaciji u kombinatu, poručuju iz Aluminija.

Juka kaže kako je je preduvjet je normalizirati poslovanje. "Čim to postignemo, dobra volja i konkretan papir jamče da će se ići u tom smjeru", kaže on.

Iz sindikata pozivaju bivše radnike kojima nije uvezan staž, a koji u sljedeće tri godine mogu imati uvjete za mirovinu po nekom osnovu, da im se jave kako bi im pomogli ostvariti svoje pravo.

Kopirati
Drag cursor here to close