Vinarija Čitluk d.d.

Na 200-ak ha plantažnih vinograda Vinarije Čitluk počela berba vinskih sorti grožđa

Gospodarstvo / Flash | 02. 09. 2015. u 12:18 Mile PAVLOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog izuzetno povoljnih vremenski prilika u vrijeme vegetacije vinove loza, ovogodišnja berba grožđa na području Brotnja - najvećeg vinogorja u Bosni i Hercegovini – počela je nešto ranije nego obično. Tako je u ponedjeljak, 1. rujna, na 200-ak ha plantažnih vinograda Vinarije Čitluk d.d. počela selektivna berba vinskih sorti grožđa žilavke i blatine.

Prvi grozdovi žilavke ubrani su na 100 ha glasovitog Kamenog vinograda u Blizancima.

Uz tridesetak Vinarijinih stalnih djelatnika i ove će godine na poslove „trganja“ (tako se u Brotnju popularno zove berba grožđa) biti angažiran i 60-ak sezonskih radnika, uglavnom nezaposlenih Brotnjaka, koje je, doznajemo, sve teže i teže pronaći.

Kako je početak ''trganja'' događaj koji je od iznimnog značenja i za Vinariju i cijelu općinu Čitluk, o ovogodišnjoj berbi, urodu i kvaliteti grožđa, novinar Mile Pavlović razgovarao je s glavnim enologom Vinarije Čitluk, doc. dr. sc. Tihomirom Prusinom :

Počela je berba grožđa na vašim plantažama. Koliko će trajati ?

- Povoljnih vremenskih uvjeta koji vladaju zadnjih 15-ak dana ubrzali su proces zrenja, povećanja sladora i koncentriranja kiselosti u grožđu, pa smo berbu sorte „vranac“ u dolini Neretve započeli 28. kolovoza. Ta sorta inače dozrijeva 15-ak dana prije žilavke. Međutim, selektivnu berbu žilavke u Kamenom vinogradu u Blizancima, koji je raritet u svijetu, započeli smo 1. rujna, jer grožđe u tom vinogradu dozrijeva desetak dana ranije nego u drugim plantažama. Berba u Kamenom vinogradu trajat će do 20. rujna jer jedan dio izvrsnog grožđa (po dva tri grozda) ostavljamo na trsu za proizvodnju glasovitog našeg vina Tvrtko što se proizvodi potpuno dozrelog i dehidriranog grožđa.

Kad će „trganje“ početi na ostalim vašim i u privatnim plantažama?

- Što se tiče ostalih plantaža, tamo gdje su dublja tla, s početkom berbe još se može čekati desetak dana. Dozrijevanje grožđa, posebno ranijih sorti i na plićim tlima , ove je godine osjetno ubrzano, pa očekujem da će krajem ovog i početkom idućeg tjedna „trganje„ početi i u privatnim vinogradima. Berba na našim plantažama trajat će mjesec ili nešto više dana jer beremo selektivno svaku od sedam sorata kojima imamo različit pristup. Napominjem da za nekoliko dana na plantaži Trtle počinjemo brati francusku sortu Chardonnay (Šardone) za proizvodnju pjenušca. Naime, poznato vam je da je ove godine Vinarija Čitluk u promet pustila pjenušavo vino na bazi sorti Chardonnay i Žilavka u jednakom omjeru. To se grožđe bere nešto ranije s nižim šećerom i višim kiselinama. Da bi se dobilo osnovno vino za proizvodnju pjenušca uz naknadnu fermentaciju s posebnim kvascima. Što se drugih sorata tiče, najkasnije beremo Cabernet sauvignon, a to će biti krajem rujna ili početkom listopada.

Jeste li zadovoljni kvalitetom i urodom grožđa?

- Spomenuo bih odlične berbe iz 2003., 2007. i 2011. godine, pa opet nakon četiri godine i 0va 2015. godina. Dakle svake četiri godine imamo iznimno dobre berbe. Posebno jen ovakvo vrijeme s puno sunca dobro za proizvodnju kvalitetne sorte blatina. Do sada je vladalo mišljenje da se blatina ne može proizvesti sama nego se mora miješati s bojadiserima kao Alikant bouchet, Gamay, Vranas i sl. Dokazali smo, međutim, da, ako je blatina tehnološki zrela, takva blatina daje izuzetno jaku boju u što smo se i ove godine uvjerili. Teško je sada reći da će ovo biti najbolja berba, ali zasigurno će biti jedna od boljih u petnaestak posljednjih godina.

Hoće li Vinarija Čitluk otkupljivati tržne viškove grožđa od privatnih vinogradara ?

- Vinarija Čitluk svake godine ne otkupljivati grožđe dok ne obere vlastito grožđe jer mi imamo sedam različitih sorti koje se beru u različito vrijeme. Tek kad vidimo koliko nam je ostal slobodnog prostora u podrumu, Vinarija krajem rujna svake godine, pa mislim da će tako biti i ove, otkupljujemo tržišne viškove grožđa. No mislim da će se do tada sve grožđe obrati. Mi ranije ne možemo primati jer beremo selektivno za kvalitetna vina, za stolna i za vrhunska vina, pa ne možemo miješati privatno grožđe nad kojim nismo imali nadzora, pa ga usmjeravamo u stolnu kategoriju bez obzira na kvalitetu.

Kolike bi mogle biti otkupne cijene kilogramu grožđu ?

- Do sada je Vinarija plaćala 1,10 KM za kilogram grožđa. Ne mogu reći kakva će cijena biti ove godine, ali znam da su puni podrumi i u privatnika. Kad je prije nekoliko godina cijena bila 1,5 KM to je bilo precijenjeno, osim ako je imalo 22 ili 23 posto šećera. Grožđe sa 17 - 18 posto šećera koje treba doslađivati pa mora imati nižu cijenu.

Što biste poručili broćanskim vinogradarima uoči berbe ?

- Ovo su izuzetno visoke temperature, na suncu je 48 do 50 stupnjeva pa grožđe izjutra ima nešto niže temperature, a u poslijepodnevnim satima zagrijano je i do 30 stupnjeva. Vinarija čitluk ima uređaj za hlađenje tek izmuljanog grožđa pa bih i vinogradarima poručio da hlade mošt na potrebnu temperaturu zbog optimalne fermentacije. Primjerice mošt za dobra bijela vina treba hladiti na 15-16 stupnjeva tijekom cijele fermentacije - rekao je na kraju doc. dr. sc. Tihomir Prusina glavni enolog Vinarije Čiltuk, inače jedini doktor enologije u Hercegovini.

Kažimo na kraju i to da Vinarija Čiltuk više od 50 posto svojih buteljiranih vrhunskih vina izvozi zemlje EU, Švicarsku, Kinu, Japan, SAD, Australiju , ukupno u 22 zemlje svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close