GFFA

Može li BiH osigurati hranu za svoje vlastite potrebe?

Gospodarstvo / Flash | 17. 01. 2015. u 12:58 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na poziv Saveznog ministra hrane i poljoprivrede Njemačke Christiana Shmidta, savjetnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Suad Čamdžić prisutvovao je sinoć u Berlinu svečanom otvaranju "Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA) 2015" koji traje do 18. siječnja.

Čamdžić je izjavio da sve veća potražnja za hranom, energijom i sirovinama može poljoprivredi u cijelom svijetu dati pozitivan gospodarski poticaj, te da to predstavlja velika prilika za poljoprivrednike iz svih zemalja svijeta.

Dodao je da je zadatak istovremenog osiguranja hrane, energije i sirovina moguće ispuniti samo ako zajedno riješimo problem klimatskih promjena, osiguranja vode ili energije, te očuvanja biološke raznolikosti.

Čamdžić je istaknuo da BiH, kao prirodno bogata zemlja sa svojim vrijednim poljoprivrednicima, razvojnom strategijom i većim poticajima može stvoriti uvjete i osigurati hranu kako za svoje vlastite potrebe tako i za potrebe drugih zemalja Europe i svijeta.

On je sinoć održao i bilateralni sastanak s premijerom i ministrom poljoprivrede Republike Slovenije Dejanom Židanom s kojim je razgovarao o dosadašnjim i budućim koracima zajedničkog rada u cilju jačanja razvoja poljoprivrede u BiH.

''Slovenija izdvaja deset puta više sredstava od FBiH za poticaje u poljoprivredi, iako Slovenija i FBiH imaju sličan broj stanovnika i slične resurse. I ministar Židan se složio da moramo stvoriti uvjete kako bi sredstva povlačili dugoročno iz europskih izvora, te tako našu prirodno bogatu zemlju i vrijedne ljude, te europska sredstva, iskoristili kako bi proizveli dovoljno hrane'' rekao je Čamdžić.

Čamdžić će danas u okviru programa GFFA 2015. prisustvovati i "Sedmom berlinskom samitu ministara poljoprivrede", pod motom "Rastuća potražnja za hranom, energijom i sirovinama: Prilike za poljoprivredu, izazovi za osiguranje hrane?".

Planirano je da održi i niz bilateralnih sastanaka s ministrima drugih zemalja Europe i svijeta, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close