Nerealni računi

Mostarski Vodovod iznenađen pisanjem da prodaju najskuplju vodu na Balkanu

Vijesti / Politika | 27. 01. 2015. u 12:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz mostarskog Vodovoda kažu kako su iznenađeni napisima da je voda u Mostaru najskuplja na Balkanu.

U isto vrijeme, građani se žale na visoke račune koje dobivaju za vodu u posljednje vrijeme, ali iz mostarskog Vodovoda kažu kako se ona već godinama nije mijenjala.

''Cijena vode je utvrđena prije pet godina na Gradskome vijeću, koje je objavljeno u Službenom glasniku Grada Mostar od 5 svibnja, 2008. godine. i nije se mijenjala, a kako prilike stoje neće se ni mijenjati'', rekli su iz Vodovoda Mostar za Bljesak.info.

Podsjećamo, analiza agencije Anadolije je pokazala kako Mostarci plaćaju najskuplju vodu na Balkanu. 

''Ambijent koji mi imamo u Mostaru nije tržišno orijentiran niti cijena vode može biti opravdana. Voda je skupa jer se ljudima ne naplaćuje koliko su potrošili, nego i svi gubitci i problemi tog poduzeća idu na račun potrošača. To nije realno'', rekao je Marin Bago iz Udruge Futura za Bljesak.info.

Bago ističe kako u Mostaru voda ne bila skupa kada bi se plaćalo onoliko koliko građani potroše sa mjerilom.

''Potrošač plaća onoliko koliko je potrošio, ne bi trebao plaćati ni više ni manje. Svaki potrošač vode bi trebao imati svoj vodomjer. Međutim, kod nas je situacija takva da je jedan vodomjer na cijelu zgradu i onda se trošak dijeli na sve stanare. Tako potrošač ne plaća onoliko koliko je potrošio nego koliko je potrošila cijela zgrada. Međutim, to nije realno i to je osnovna zamjerka udruga za zaštitu potrošača vodovodnim društvima'', rekao je Bago.

Prema posljednjim podacima Vodovoda Mostara, trenutno važeća cijena vode po metru kubnom i odvoda otpadnih voda za domaćinstva ukupno iznosi 1,27 KM po kubiku, odnosno 0,64 eura, od čega na osnovnu cijenu vode otpada 1,04 KM, na posebnu vodoprivrednu naknadu (PVN) 0,01 KM, naknadu za zaštitu voda (NZV) 0,04 i na PDV 0,18 KM. 

Kopirati
Drag cursor here to close