''Pravo na grad''

Mostarci najlošijim ocijenili oblast zelenih površina

Gospodarstvo / Flash | 22. 06. 2016. u 11:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U istraživanju o zadovoljstvu građana Mostara javnim uslugama, koje je provedeno u sklopu projekta "Pravo na grad", građani su najlošije ocijenili javne usluge vezane za zelene površine, urbanizam i građenje, imovinsko-pravne poslove i gospodarstvo.

Po riječima Majde Šehić iz Udruge mladih psihologa, istraživanje je provela Mreža nevladinih organizacija "Naše društvo" uz podršku Fonda Otvoreno društvo BiH. Osnovni cilj istraživanja je bio da se identificiraju četiri prioritetne usluge koje građani smatraju nedostatnim, u svrhu stavljanja stvarnih problema lokalne zajednice u fokus interesa javnosti. Anketirano je 607 ispitanika u 607 domaćinstava s gradskog područja Mostara.

Šehić je istaknula kako su u istraživanju identificirane i najlošije pojedinačne stavke neovisno o tome kojem odjelu i službi Gradske uprave pripadaju. Najlošije ocjene su dobile održavanje lokalnih cesta i ulica, stanje lokalnih cesta i ulica, te kvaliteta održavanja čistoće na javnim površinama. Sve tri navedene stavke su u nadležnosti Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara.

Šehić je dodala kao su u istraživanju najveće ocjene dobile usluge koje su vezane na knjižnice, odgoj, obrazovanje, mladi i sport, javni prijevoz i groblja.

''Zanimljivo je da su i najbolje usluge građani smatrali djelomično zadovoljavajućim'', kazala je Šehić, naglasivši kako rezultati istraživanja ukazuju na potrebu za nekim novim projektima, novim inicijativama i novim investicijama.

''Držimo kako je ključ za sve ovo, za popravljanje kvalitete usluga, zapravo kvalitetna komunikacija građana i lokalne vlasti'', kazala je Šehić. Dodala je kako se cijelim projektom željelo potaknuti na bolju komunikaciju između građana i lokalnih vlasti.

Govoreći o tome kako se na osnovu dobivenih podataka istraživanja stvari mogu popraviti i učiniti boljima, Marin Bago iz Udruge Futura kazao je kako su se kroz provedeno istraživanje dobile kvalitetne informacije u kojima su navedena područja javnih usluga gdje građani žele vidjeti brzu promjenu.

''Ovo je samo prva faza projekta koja se odnosi na dobivanje kvalitetnih podataka. Pored ovoga projekta, radili smo i fokus grupe sa studentskom populacijom, fokus grupe s mjesnim zajednicama a trenutno je u fazi izrada proračuna za građane. Uradit ćemo jedan dokument gdje će na jednostavan i svakom razumljiv način bit prezentiran proračun Mostara na što i kako se troši. Sve to zajedno za nas su informacije uz pomoć kojih se može napraviti brz napredak u oblastima u kojima građani žele promjene'', zaključio je Bago.

Kopirati
Drag cursor here to close