Zelena točka

Mostarci imaju priliku učiti o odlaganju ambalažnog otpada

Gospodarstvo / Flash | 20. 12. 2014. u 11:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neprofitna organizacija Ekopak je pokrenula kampanju kojom želi educirati građane o postojanju i značaju ''Zelene točke'', međunarodno zaštićenog znaka koji se može vidjeti na ambalaži brojnih proizvoda u BiH.

Članstvom u PRO EUROPE-u, BiH je postala 32. zemlja članica velike obitelji europskih operatera sustava za reciklažu i ponovno iskorištenje ambalažnog otpada, te je Ekopak postao i jedini ovlašteni davatelj prava na korištenje znaka ''Zelena točka'' za teritoriju BiH, ali i preuzeo obavezu iz Bruxellesa da uredi tržište po pitanju dozvoljenog korištenja i informiranja krajnjih potrošača o značenju i značaju tog znaka na ambalaži proizvoda.

Kao dio kampanje, Ekopak organizira promocije u tržnim centrima širom BiH gdje se građani mogu informirati o značaju ''Zelene točke'', te kako kupovinom proizvoda koji na sebi imaju ovaj znak, kao pojedinci, daju doprinos očuvanju okoliša. Oko 300 milijuna građana ima pristup razdvojenom odlaganju ambalažnog otpada koji se financira od strane članica PRO EUROPE-a, tj. operatera sistema kakav je i Ekopak.

Prva promocija počinje u Robnoj kući Boska u Banjoj Luci, u subotu 20. prosinca u 17 sati. Tijekom promocije, uz informiranje o ''Zelenoj točki'', osviješteni građani koji kupuju proizvode sa ovim znakom, mogu osvojiti i simbolične nagrade, dok je za djecu pripremljen kutak za crtanje i fotografiranje na interesantnom panou.

Ekopak poziva sve građane, potrošače, da pri kupovini daju prednost proizvodima sa "Zelenom točkom", jer tako daju osobni doprinos očuvanju okoliša, ali ujedno i motiviraju kompanije da se odgovorno ponašaju prema otpadu koji nastaje upotrebom njihovih proizvoda. Jer znak ''Zelene točke'' ukazuje na to da kompanija koja ga koristi financira uspostavu sustav za reciklažu i ponovno iskorištenje ambalažnog otpada putem prvog ovlaštenog operatera Ekopaka.

Nakon Boske u Banjoj Luci, promocije se nastavljaju u Bihaću, 21-22. prosinca (City Centar i Bingo), Mostaru 24. prosinca (Mepass Mall), Zenici 25. prosinca (Džananović), Tuzli 26-27. prosinca (Omega i Konzum), te u Sarajevu 28-30. decembra (BBI, SCC i Importanne).

Opći cilj Ekopak kampanje je podizanje svijesti o postojanju znaka "Zelena točka", o značaju i prednostima njenog postavljanja na ambalažu proizvoda, kako za potrošače, tako i za kompanije, priopćeno je iz Ekopaka.

Kopirati
Drag cursor here to close