Susreti prijevoznika

Mostar: Problemi u autoprijevozu su višestruki

Gospodarstvo / Flash | 02. 12. 2016. u 14:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u suradnji s Ministarstvom komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, organizirala je u Mostaru dvodnevne tradicionalne susrete bosanskohercegovačkih međunarodnih cestovnih prijevoznika na temu 'Aktualna kretanja u međunarodnom cestovnom prijevozu' .

''Susreti imaju svrhu upoznavanje prijevoznika s kretanjima u međunarodnom javnom prijevozu roba i putnika, aktualnim događajima, izazovima i očekivanjima u ovoj oblasti, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Europskoj uniji i zemljama u okruženju'', izjavio je novinarima predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Dodao je kako, uz domaće autoprijevoznike i djelatnike nadležnih institucija, na susretima sudjeluju prijevoznici iz Slovenije, Hrvatske Srbije te Republike Turske koji će tijekom diskusije i panela doprinijeti da se iznađu najbolja rješenja i prijedlozi za kvalitetno i učinkovito rješavanje problema prijevoznika.

Govoreći o stanju cestovnih prijevoznika u BiH, Bojić je istaknuo kako na promet u BiH otpada 5 posto BDP-a te da je to najkvalificiranija radna snaga u odnosu na druge gospodarske grane.

''I pored našeg truda da se olakša djelatnost prijevoznika u regiji i inozemstvu, problemi u autoprijevozu su višestruki'', tvrdi zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić.

Navodeći neke od tih problema, Dalipagić je spomenuo propise drugih zemalja, procedure na granicama, nelojalnu konkurenciju prijevoznika iz drugih regija, nedostatak dozvola za prijevoz u određene zemlje, kao i neprilagođenu domaću legislativu vezanu za poslovanje prijevoznika.

Podsjetio je kako je, u svrhu olakšanja djelatnosti prijevoznika u inozemstvu i regiji, Ministarstvo prometa i komunikacije BiH u ovoj godini usvojilo dva zakona vezana direktno za poslovanje autoprijevoznika: Zakon o međuentitetskom i međunarodnom prijevozu roba i putnika te Izmjene i dopune Zakona o obveznim odmorima i radnom vremenu vozača,.

Kopirati
Drag cursor here to close