Otkazi

Mostar: Preko noći 30-tak radnika Tuša ostalo bez posla

Gospodarstvo / Flash | 15. 10. 2014. u 10:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preko 30 radnika Tuša u Mostaru preko noći je ostalo bez posla. Naime, redakciji portala Bljesak.info obratila su se dva radnika (imena poznata redakciji, op.a.) koja tvrde kako su do jučer normalno radili, dok njima i njihovim kolegama, nisu uručene ''Odluke u otkazu'' koje su trebali potpisati.

Većina radnika odbila je potpisati otkaze jer gube sva prava kada se prijave na evidenciju Službe za zapošljavanje. Nemaju pravo na besplatno zdravstveno osiguranje i naknadu za nezaposlenost jer poslodavac ''Tuš-Trade'' d.o.o. nije uplatio doprinose. No, ako ne potpišu Odluke o otkazima, radnici ne mogu dobiti radne knjižice koje su kod poslodavca.

Kako su nam rekli radnici, nisu im isplaćene plaće i doprinosi za deveti mjesec, te za pola desetog mjeseca.

''Već duže vrijeme je loše stanje, ali smo redovito primali plaće. Jučer smo normalno radili, da bi nam došli i uručili otkaze koje moramo potpisati'', riječi su jednog od radnika.

U ''Odluci o otkazu'' koju je direktor društva donio 18. rujna, a koja je radnicima uručena 15. listopada stoji kako zaposlenik ima pravo na otkazni rok od 30 dana, što ''Tuš-Trade'' d.o.o. nije prema riječima radnika ispoštovao.

Također, stoji kako radnici imaju pravu za otpremninu,od koje prema riječima radnika nema ništa.

U obrazloženju otkaza stoji kako je ''Tuš-Trade'' d.o.o. Bihać suočen s poteškoćama u poslovanju, u smislu smanjenja obima posla, gubitka tržišta i negativnog poslovanja.

''Zbog navedenih razloga poslodavac je primoran smanjiti broj zaposlenih u društvu, odnosno većem broju radnika otkazati Ugovor o radu. Zbog loše ekonomske situacije i velikog smanjenja obima posla, kao i zatvaranje velikog broja poslovnih jedinica koje su poslovale u sustavu poslodavca, isti je primoran poduzeti dodatne mjere u nastojanju poboljšanja opće ekonomske i financijske slike društva'', stoji u obrazloženju otkaza.

''Tuš'' u Mostaru je zatvoren nakon šest godina rada, a osim Mostara s radom, prema riječima radnika, su prestale raditi i poslovnice u Lukavcu, Sarajevu, Doboju, Bijeljini i Modriči.

Kontaktirali smo i upravu ''Tuš-trade''d.o.o., ali do zaključenja članka nismo dobili odgovor.

Kopirati
Drag cursor here to close