Puštena u rad

Mostar: Otvorena transformatorska stanica od 4,6 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 20. 10. 2016. u 09:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić i član Predsjedništva BiH Dragan Čović u četvrtak su pustili u rad novoizgrađenu transformatorsku stanicu TS 110/x kV Mostar 9 (Buna).

Radi se o prvom značajnijem projektu Elektroprijenosa BiH na području koje pokriva Operativno područje Mostar, a njegovom realizacijom stvoreni su preduvjeti za formiranje 110 kV elektroenergetskog prstena oko grada Mostara koji će trajno riješiti sigurnost opskrbe električnom energijom na 110 kV naponskom nivou potrošača na ovom području. 

Također, izgradnjom TS i njenom povezivanju sa susjednim transformatorskim stanicama TS Buna postaje jako bitna čvorišna točka iz koje će napajati 110 kV elektroenergetska mreža na jugu BiH, čime će se povećati sigurnost napajanja i stabilizacija naponskih prilika u tom dijelu 110 kV elektroenergetske mreže.

Vrijednost projekta iznosi 4,6 milijuna maraka, a izvođač radova je konzorcij tvrtki Dalekovod d.d. Zagreb i Dalekovod d.o.o. Mostar.

U svom obraćanju nazočnima, federalni premijer Fadil Novalić je kazao kako pokrenuti investicijski projekti omogućavaju dugoročnu sigurnost u snabdijevanju električnom energijom.

Naglasio je kako Vlada FBiH, kao jedna od suvlasnika, podržava sve projekte koje je Elektroprijenos BiH realizirao, a naročito one koji će se tek realizirati.

Ustvrdio je kako mu je posebno drago što su izvođači radova većinom domaće kompanije.

''Očekujem kako će domaći proizvođači sudjelovati još više u velikim investicijama koje slijede u budućnosti'', kazao je federalni premijer.

Generalni direktor Elektroprijenosa BiH Mato Žarić kazao je kako se trenutno radi na oko 50 trafostanica na području cijele BiH, javlja Fena.

Dodao je kako rekonstrukcija jedne trafostanice traje od godinu do godinu i pol dana, a kao glavni problem s kojima se Elektroprijenos BiH susreće je Zakon o javnim nabavkama.

''Elektroprenos je stabilna kompanija s 1350 radnika i mislim da će zadaća koje je pred nju postavljena biti dobro urađena'', zaključio je Žarić.

Kopirati
Drag cursor here to close