Izgradnja

Mostar: Novih šest stanova za Rome

Gospodarstvo / Flash | 24. 03. 2014. u 08:53 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što se početkom srpnja prošle godine 18 romskih obitelji uselilo u novosagrađene stanove u naselju Bišće Polje, zahvaljujući više od 950.000 KM vrijednom projektu koji su od 2010. godine zajedno provodili Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Grad Mostar, vlade Švicarske i Lihtenštajna, te švicarski 'Caritas', u narednih dvadesetak dana za useljavanje novih stanara bit će spremno još šest stambenih jedinica.

Sredstva za to osigurali su, također, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Grad Mostar sa po 90.000 KM.

"Planirali smo da u petom mjesecu počnemo gradnju i unapređivanje prateće komunalne infrastrukture u romskom naselju, a vrijednost projekta je 51.000 eura. Već smo započeli asfaltiranje s glavne ceste do naselja, bit će uređen parter, prilaz svakoj zgradi i gradnja šupa. Nadamo se da ćemo uspjeti realizirati projekt javne rasvjete u naselju", kaže načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić.

Kako naglašava, i ove godine će biti raspisan natječaj Ministarstva, na koji će Grad aplicirati, a gradnja još šest stambenih jedinica i društvenih prostorija za mostarske Rome predviđena je krajem ove godine.

"Procjena Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice je da je 67 obitelji, odnosno 240 Roma u Mostaru, za koje kontinuirano rješavamo stambeno zbrinjavanje. Korisnici se biraju prema pravilima koja propisuje Ministarstvo. U komisiji su predstavnici Grada, Roma i Ministarstva, a po dobivanju sredstava, potpisuju se tripartitni ugovori", ističe Ćorić.

Zloupotreba nema, napominje on, jer Ministarstvo vodi jedinstveni registar tako da se ne može pojaviti ista osoba u Mostaru i, naprimjer, u Prnjavoru sa zahtjevom za stambeno zbrinjavanje. Iako će Grad Mostar nastaviti sa projektom, kako Ćorić naglašava, najveći problem kod Roma, kao, uostalom, i kod svih drugih građana, je nezaposlenost.

"Uz to se odmah veže zdravstvena zaštita, ali nadamo se da će se i po tom pitanju stvari poboljšati, jer imamo najavu da bi Ministarstvo trebalo intenzivnije krenuti sa programom zapošljavanja Roma", govori Ćorić.

Kopirati
Drag cursor here to close