CB-GREEN

Mostar ispred svih: Krenula borba za smanjenje emisije ugljičnog dioksida

Gospodarstvo / Flash | 12. 02. 2016. u 14:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Svrha održavanja okruglog stola o izradi Akcijskog plana energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije Grada Mostara je sagledati energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije javnih ustanova te poslati poruku kako je za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najvažnije razvijati svijest javnosti o potrebi zaštite okoliša koja sama po sebi donosi održivi razvoj, kazao je u izjavi za novinare direktor Fonda za zaštitu okoliša Hercegovačko-neretvanske županije Jerko Pavličević.

Okrugli stol u Mostaru je upriličen u okviru projekta CB-GREEN, koji se financira sredstvima Europske unije.

Inače, Grad Mostar partner je u provedbi projekta CB-GREEN, koji ima svrhu zaštititi i sačuvati okoliš te potaknuti održivo korištenje prirodnih resursa u graničnim područjima Zadarske i Hercegovačko-neretvanske županije, kroz zajedničke akcije i kampanje podizanja svijesti o energetskoj učinkovitosti.

Govoreći o održavanju okruglog stola i njegovoj važnosti Pavličević je dodao kako su u njegovom radu danas sudjelovali i ravnatelji škola što je vrlo važno, jer je na području Mostara urađen značajan broj energetskih pregleda kako bi škole mogle ući u program Svjetske banke obnove, odnosno utopljavanja objekata.

"Svi znamo kako promjenom krova, vrata ili fasade ulažemo u smanjivanje rasipanja energije i trošimo puno manje, a ne gubimo energiju zbog loše izvedbe građevinskih objekata. Obnovljivi izvori energije su jako bitni i potrebno je razviti svijest o tome kako svatko može pokrenuti proizvodnju obnovljivih izvora energije", kazao je Pavličević.

Predstavnik Njemačke organizacije za tehničku suradnju (GIZ) Brian K. Schjertzer u izjavi za novinare je kazao kako je današnji okrugli stol, kojim se namjerava uspostaviti akcijski plan energetske učinkovitosti za Mostar vrlo važan, budući da se Mostar izradom spomenutog akcijskog plana pridružuje mnogim europskim gradovima koji su već potpisali europsku konvenciju gradonačelnika općina i gradova koji se bore za smanjenje misije ugljičnog dioksida i potrošnje električne energije.

Schjertzer je dodao kako je zakon o energetskoj učinkovitosti 'zapeo' u Parlamentu FBiH već više od godinu dana te kako je vrlo važno da građani ne miruju već da pokažu kako grad Mostar sam preuzima inicijativu.

Savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina istaknula je važnost CB-GREEN projekta, jer je riječ o prekograničnom i zelenom energetski učinkovitom umrežavanju gradova.

"Mi smo krenuli korak naprijed jer sam zakon o energetskoj učinkovitosti nije usvojen, ali mi već dvije godine poduzimamo aktivnosti vezane za energetsku učinkovitost. Današnji okrugli stol će svima nama dati smjernice što i kako trebamo raditi", kazala je Komadina. Ona je dodala kako je Grad Mostar svim relevantnim ustanovama i institucijama dostavio upitnik da pošalju sve relevantne informacije vezane za objekte u kojima su te institucije smještene kako bi one našle svoje mjesto u akcijskom planu koji je u izradi.

Akcijski plan bi trebao biti gotov početkom četvrtog mjeseca ove godine što bi dalo osnovu za apliciranje prema fondovima EU.

Kopirati
Drag cursor here to close