Izgradnja

Mostar: Hotel Ruža neće ''stršiti''

Gospodarstvo / Flash | 30. 07. 2015. u 07:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grubi građevinski radovi na mostarskom hotelu Ruža trebali bi potrajati još mjesec dana, a prema riječima direktora gradnje hotela, Esveda Dugalića, trenutno su u tijeku čisti građevinsko-zanatski radovi, definirani kroz armiranobetonske i zidarske radove.

''Fasada će uključiti kamenu, običnu - malter-fasadu, odnosno staklenu fasadu'', rekao je za sarajevsko Oslobođenje Dugalić, dodavši da će budući objekt biti uklopljen u dimenzije Starog grada, od čijih preostalih objekata u budućnosti svojim izgledom ''neće stršiti''.

Ružu će u činiti pet blokova A, B, C, D i E. Objekt E je najmanji i bit će smješten na mjestu gdje se danas nalazi velika rupa uz građevinu, a sastojat će se od strojarskih postrojenja. Pristupni objekti će biti sadržani u bloku C. Sastojat će se od recepcije, restorana, uz spa-centar i sobe. Objekt A činit će samo prostorije za prenoćišta, uz otvoreni bazen. Objekt B će biti sačinjen od dvije stotine soba. U objektu D će biti niz kongresnih dvorana uz restoran.

''Riječ je o objektu koji će zadovoljiti sve potrebe poput najmodernijih, svjetskih hotela'', dodao je Dugalić.

Inače, obnova hotela Ruža započela je pet godina nakon ratna. Ugovor o izgradnji do danas je u sedam navrata bio aneksiran, a 2006. godine radovi su prekinuti nakon prijetnje UNESCO-a da će Stari grad i Stari most zbog hotela Ruža ukloniti s popisa svjetske kulturne baštine. Pet godina kasnije uvjeti za nastavak izgradnje su ipak stečeni, ali se na nastavak radova čekalo sve do aprila.

Investitor je prethodno konstatovao da je za završetak hotela potrebno oko 14 milijuna maraka. Nakon zastoja, osigurana su sredstva u pomoć turske vlade, pa je turska banka investitora je podržala s 20 milijuna eura.

Vlasnik hotela Emir Kečo kaže kako se radovi se odvijaju željenim tijekom te da projekt paralelno prati radove, pošto su uvijek kada je građevina u pitanju, prisutne određene adaptacije, s ciljem da objekat bude još bolji.

Dodao je kako se svakodnevno održava kontakt s predstavnicima Hiltona koji im kao najveći stručnjaci u hotelijerstvu svakodnevno daju nove ideje na temelju njihovih prethodnih iskustava.

Naime, Ruža će gotovo sigurno po završetku radova postati dio velikog lanca hotela Hilton, sa sjedištem u Turskoj.

''Predstavnici Hiltona smatraju da je ovo jedan od najboljih hotela koji su trenutno u izgradnji. U odnosu na nekadašnju Ružu, mislim da će ova biti puno bolja i tehnički suvremenija, što je i normalno s obzirom na protok vremena od otvaranja one i ove Ruže. Važno je da se nova Ruža dobro uklapa u ambijent i nadam se da će to biti hotel 21. stoljeća'', dodao je Kečo.

Završetak izgradnje očekuje se do početka 2017. godine, piše Oslobođenje navodeći kako će obnova hotela Ruža značiti nova 173 radna mjesta za građane Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close