Nije iskoristiva?

Mostar: Gradnja južne obilaznice nikada neće biti dovršena?!

Gospodarstvo / Flash | 01. 10. 2014. u 06:19 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se bilježi napredak u gradnji prije svega autoputeva, Bosna i Hercegovina je i dalje, kad je riječ o cestovnoj mreži, među najslabije razvijenim zemljama Europe.

U 2013. imala je 5,7 kilometara puta na tisuću stanovnika. To je do četiri puta manje nego u zemljama zapadne Europe.

Ceste su preopterećene, a razvoj te infrastrukture nije u skladu sa stalnim rastom registriranih vozila, pokazuju podaci BH auto moto kluba.

O gradnji cesta se često govori, a posebno tijekom predizbornih kampanja.

Desetljetni planovi

Tako se već godinama u Mostaru očekuje završetak gradnje južne obilaznice na kojoj je počelo da se radi još pred izbore 2006.

Situacija je trenutno takva da se većina regionalnog prometa odvija kroz sam grad, iako se obilaznica nalazi u planovima već 40 godina.

Usprkos obećanjima, radovima i uloženim milijunima, i danas je makadamski i pust .

"Sam lokalni promet u Mostaru je zagušen. A ne sad, samo govoreći o tranzitnom prometu koji je vrlo značajan i ima veliki utjecaj na grad Mostar", ističe Draženko Vrljić, stručnjak za promet gradske uprave Mostar

Prisiljeni voziti kroz grad, prijevoznici često računaju koliko će, u najboljem slučaju, vremenski izgubiti.

"Petnaest minuta. Nemamo ni ulaz ni izlaz iz Mostara. Nemamo ništa", kaže Tomislav Brekalo, vozač.

Neostvareni rokovi

Južna obilaznica Mostara počela se graditi uz obećanje da će njen prvi dio biti gotov u roku od tri mjeseca. Ni rok ni obećanje nisu ostvareni.

"U ovu cestu dosad su se uložili milijuni eura. Probijena je kompletna trasa, a onda se gradilište napustilo. U međuvremenu se shvatilo kako je projekt dosta zastario te da mu je potrebna redefinicija", izvještava Ivan Pavković, reporter Al Jazeere.

Cesta je planirana u vrijeme mostarskih industrijskih giganata, i trebala je voditi kroz industrijsku zonu. Iskoristivost takvog pravca danas je upitna.

"Soko, Aluminijski kombinat, Glinica itd. Znači to su ti kapaciteti koji su i privlačili i emitirali značajan promet. Potpuno je logično bilo to rješenje u tom periodu. Međutim, mi se sada nalazimo u nekom drugom vremenu", ističe Pavo Boban, pomoćnik ministra prometa Federacije BiH.

"Gradski promet u Gradu Mostaru će biti još više opterećen ovim kamionskim kantejnerskim prometom koji mi moramo provući kroz usko grlo", dodaje Draženko Vrljić.

Opterećenje se očekuje jer kroz grad vodi najkraća veza sjevera zemlje s novom južnom dionicom autoceste kojom je BiH spojena s europskom cestovnom mrežom.

I taj je projekt završen uoči izbora, što je u BiH postalo uobičajeno. Neke buduće mogla bi tako, opet, obilježiti Mostarska obilaznica. Zasad, tek je propalo obećanje.

Kopirati
Drag cursor here to close