Zoran Tegeltija

Mora se otklonila porezna konkurencija između entiteta

Gospodarstvo / Flash | 27. 12. 2014. u 07:12 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija RS-a Zoran Tegeltija najavio je sinoć analizu poreskih propisa u RS-u, te dodao da se to usporedo mora uraditi i u Federaciji BiH kako bi se otklonila porezna konkurencija između entiteta.

Tegeltiji je na ovaj stav, tijekom sinoćnje rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o predloženoj ekonomskoj politici za 2015., replicirao zastupnik NDP-a Dragan Čavić, ističući da je entitetski ministar financija član Fiskalnog vijeća BiH i da može utjecati na porezno usklađivanje.

Čavić tvrdi da ekonomska politika i proračun RS-a nisu usklađeni, te ukazuje da RS ne može živjeti od administracije, već od realnog rada.

Zastupnik SDS-a Dušan Berić smatra da ekonomska politika nalikuje na platformu za predizbornu kampanju stranke koja još nije bila u vlasti i da to ne priliči vladama kontinuiteta u RS-u.

Upitao je tko je kriv da se ne primjenjuju zakoni koji su već usvojeni u RS-u, te upozorio da se inspekcijski organi moraju pozabaviti onima koji ne plaćaju poreze, ne isplaćuju plaće i ne uplaćuju doprinose.

Zastupnička rasprava o ekonomskoj politici RS-a za 2015.godinu uslijedila je nakon što je sinoć entitetska premijerka Željka Cvijanović predstavila osnovne mjere definirane tim dokumentom.

Nastavak sjednice najavljen je i za danas, a osim ekonomske politike i proračuna za 2015., na ovom posebnom zasjedanju trebalo bi da budu razmatrani i Prijedlog zakona o izvršenju proračuna, Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju i Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju RS-a.

Parlamentarci će raditi i u nedjelju kada je dan za glasanje o svim točkama ove posebne sjednice.

Nakon ovog zasjedanja bit će održana još jedna posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj bi zastupnici trebalo da raspravljaju o stanju u Bobar banci.

Kopirati
Drag cursor here to close