Upozorenje

Moody's ruši rejtinge europskih zemalja

Gospodarstvo / Flash | 24. 07. 2012. u 16:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija Moody's Investors Services smanjila je jutros izglede za vrhunski 'AAA' kreditni rejting Njemačke, Nizozemske i Luksemburga sa 'stabilnih' na 'negativne', jer dužnička kriza u eurozoni prijeti i najstabilnijim članicama tog bloka.

Kao razlog smanjivanja izgleda za rejtinge tih zemalja, Moody's navodi povećanu vjerojatnost da bi Grčka mogla napustiti eurozonu, što bi potaknulo lanac šokova u financijskom sektoru, koje političari mogu zadržati samo uz vrlo visoku cijenu.

Ta je agencija također upozorila da će Njemačka i druge zemlje s vrhunskim 'AAA' rejtingom možda morati pružiti veću podršku prezaduženim članicama eurozone, kao što su Španjolska i Italija, koje se bore sa financiranjem i smanjenjem proračunskih deficita. Teret te podrške najviše će pasti na vodeće članice eurozone, navodi Moody's.

Agencija je jutros također potvrdila 'AAA' kreditni rejting Finske i zadržala njegove izglede 'stabilnima', no upozorila je da su sve četiri zemlje pod utjecajem neizvjesnosti glede ishoda dužničke krize u eurozoni.

Moody's je jutros poručio da će sagledati utjecaj nastavka dužničke krize na 'AAA' kreditne rejtinge Austrije i Francuske.

Konkurentska agencija Standard&Poor's izglede za rejting Njemačke smatra stabilnima, no Luksemburgu, Nizozemskoj i Finskoj već je prije izglede smanjila na 'negativne'. Sve te zemlje imaju vrhunski 'AAA' rejting.

Agencija Fitch Ratings ocjenjuje sve četiri zemlje vrhunskim 'AAA' rejtingom, sa 'stabilnim' izgledima.

Kopirati
Drag cursor here to close