Zanijekali

Mol: Nismo vlasnici Petrola

Gospodarstvo / Flash | 23. 01. 2015. u 07:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarska naftna kompanija Mol zanijekala je u četvrtak navode da je posredno vlasnik 12,8 posto slovenskog Petrola, tvrdeći da nije zainteresirana za dionice te tvrtke sve dok se ne donese odluka o privatizaciji Petrola ili dok Slovenija ne pokaže da želi suradnju s Molom.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" piše u četvrtak kako postoje jake indicije da iza tvrtki koje su zadnje dvije godine kupovale dionice ljubljanskog Petrola stoji mađarski Mol.

Mol na taj način trenutno kontrolira 12,8 posto slovenske kompanije s najvećim prihodima u kojoj država posredno ima nešto više od 30 posto dionica, piše list.

Nazivajući to nagađanjima, iz Mola su priopćili da su u razgovorima sa slovenskom vladom pokazali namjeru za strateško partnerstvo s Petrolom, ali da konačan odgovor nisu dobili.

"Sve dok se ne donese odluka o privatizaciji Petrola ili jasne namjere za suradnju s Molom, nismo zainteresirani da postanemo dioničari, niti posredno niti neposredno", ističu u mađarskoj tvrtki.

Mol kaže da inače ne komentira medijska nagađanja, ali zbog interesa i komentara u medijima želi pojasniti svoju poziciju kako bi se izbjegla nagađanja i tržišne špekulacije.

"Poduzet ćemo sve potrebne korake ne samo da pojasnimo svoju poziciju u ovome slučaju, nego i da zaštitimo naša prava i dobru volju", stoji u priopćenju Mola.

"Dnevnik" je na temelju podataka do kojih je došao zadnjih tjedana prenio da iza skrbničkih računa banke Československi obchodni banki (ČOB) iz Praga, preko kojih su nepoznati vlasnici od nekoliko slovenskih banaka kupili 12,8 posto dionica Petrola, stoje banke i poduzeća povezana s Molom, odnosno praška podružnica J&T banke i britanska tvrtka RP Capital UK.

Sličnu operaciju kupovanja dionica u korist Mola te su tvrtke, navodi "Dnevnik", prije više godina provodila kupujući dionice hrvatske Ine na slobodnom tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close