MMF: Perspektive za brzi oporavak u bliskoj budućnosti su nejasne

Gospodarstvo / Flash | 19. 09. 2014. u 15:12 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pod vodstvom Rona van Roodena, posjetila je Banja Luku i Sarajevo od 10. do 19. rujna ove godine da bi razgovarala o najnovijim ekonomskim događanjima i politikama vezanim za osmi pregled u sklopu stand-by aranžmana (SBA) za Bosnu i Hercegovinu.

- Ekonomski oporavak, koji je uzeo zamah tijekom 2013., nošen jakim izvozom i širokim oporavkom industrije, pokazuje se otpornijim na efekte prirodne katastrofe koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu u svibnju nego što se ranije mislilo - izjavio je na kraju posjete Van Rooden.

Međutim, po njegovim riječima, povlačenje donatorske pomoći za potrebe obnove je za sada ograničeno, što usporava proces oporavka.

- Perspektive za brzi oporavak u bliskoj budućnosti su nejasne. Iako se očekuje da će rast ove godine biti blizu jedan posto, izgledi za to su vrlo neizvjesni. S obzirom na to da su mnoga poduzeća uništena ili su pretrpjela velike štete očekuje se da će stopa nezaposlenosti ostati visoka - dodao je Van Rooden.

Naveo je da je tijelima vlasti potrebno više vremena da provedu politike koje su dogovorene u okviru stand-by aranžmana. To uključuje politike koje za cilj imaju zauzdavanje potrošnje vlade koja nije direktno povezana sa sanacijom posljedica poplava, unaprjeđenje poštivanja poreznih propisa i borbu protiv poreznih prevara, te jačanje stabilnosti financijskog sektora i jačanje supervizije bankarskog sektora.

- Nadamo se značajnom napretku u provedbi ovih politika što bi otvorilo put Izvršnom odboru MMF-a da razmotri osmi pregleda provedbe SBA - priopćeno je iz Rezidentnog ureda MMF-a Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close