Nova zaduženja

MMF odobrio BiH kredit od 550 milijuna

Gospodarstvo / Flash | 24. 05. 2016. u 15:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Fiskalnog vijeća BiH u Sarajevu dogovoren je kreditni aranžman s MMF-om u ukupnom iznosu od 550 milijuna KM na 10 godina, saznaje Srna.

Od ovog iznosa jedna trećina pripada Republici Srpskoj.

Povlačenje novca traje tri godine, grace period je četiri i pol godine od povlačenja prve tranše, i šest godina otplata nakon grace perioda.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je pojasnio da je riječ o trogodišnjem kreditnom aranžmanu u iznosu od oko 550 milijuna eura, s grace periodom od 4,5 godina.

Šef Misije MMF-a u BiH Nadeem Ilahi je rekao kako se radi o proširenom aranžmanu u trajanju od 36 mjeseci i u ukupnom iznosu od 550 milijuna eura, a koji podrazumijeva provođenje obimnih i značajnih mjera.

Ilahi je naveo da strukturne reforme čiji su provedbu dogovorili s bh. vlastima u sljede tri godine uključuju poboljšanje poslovnog okruženja, što uključuje unapređenje tržišta rada, novu rundu privatizacije i restrukturiranja državnih poduzeća, te smanjenje poreskog opterećenja rada.

Dodao je da reforme uključuju i postupnu fiskalnu konsolidaciju, postupno smanjenje deficita i javnog duga u smislu unutar čega postoje elementi koji se odnose na bolju potrošnju vlade, smanjenje obima vlade i preusmjeravanje potrošnje s tekuće na kapitalna ulaganja.

Naglasio je kako očekuje da će Svjetska banka i Eu ropska unija nakon ovog dogovora pokrenuti svoje programe s bh. vlastima tako da bi kompletan paket podrške međunarodnih partnera trebao biti realiziran u budućnosti.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da u Federaciji slijedi nastavak privatizacije, restrukturiranja i boljeg upravljanja državnim poduzećima.

Najavio je i nastavak rigoroznog smanjenja javne potrošnje, te infrastrukturne radove koji značajno utiču na rast BDP-a.

Premijerka RS Željka Cvijanović navela je da novi aranžman treba biti podrška provođenju Reformske agende, te da Vlada RS smatra da su mjere koje su definirane dobre i svakako bi ih trebalo provesti, uz MMF-ov aranžman ili samostalno.

Azra Hadžiahmetović, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, istaknula je ranije za Nezavisne da BiH, kao i svaka druga članica MMF-a, uživa prava da koristi različite programe MMF-a, odnosno da povlači tranše po osnovu različitih aranžmana. Ona ocjenjuje da je novi tip aranžmana u ovom trenutku povoljniji za BiH, iako će najveći dio novca, kako je istaknula, biti iskorišten za premošćivanja nepovoljne situacije sa deficitima i nedostajućim prihodima u budžetu zbog manjeg ekonomskog rasta.

Slobodan Pavlović, ekonomist iz Banja Luke, za Nezavisne je ranije istaknuo da još kod mnogih postoji zabluda da će sa ovim aranžmanom moći raditi isto kao i s prethodnim stand by aranžmanima, na koje su se, kako kaže Pavlović, 'naše vlasti navukle kao na drogu'.

''Zadatak novog aranžmana nije da financira nenormalne proračunske troškove koje su političke elite same sebi odredile, nego da budu riješeni strukturalni problemi. Taj aranžman će biti raspoređen u tri godine, za koje vrijeme će vlade morati pokazati što su konkretno uradile u reformama. Dakle, ova sredstva će itekako morati biti zaslužena, dokazana i opravdana'', kaže on.

Kopirati
Drag cursor here to close