Neevidentirani prihodi

MMF obučio poreznike za kontrole izbjegavanja poreznih obaveza

Gospodarstvo / Flash | 28. 10. 2016. u 14:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH u Banja Luci danas je završena trodnevna obuka poreznih inspektora iz četiri porezne administracije u BiH.

Obuku o temi “neizravnih metoda kontrole” održali su eksperti iz MMF-a, a ovo je prvi put da na zajedničkoj obuci sudjeluju porezni inspektori iz svih poreznih administracija u BiH.

Iz UNO preciziraju da su osim njihovih poreznih inspektora na obuci bili prisutni inspektori iz Porezne uprave Republike Srpske, Porezne uprave Federacije BiH i Porezne uprave Brčko Distrikta BiH.

Obuku je vodio član Stručnog vijeća za administriranje prihoda u okviru Odjeljenja za fiskalna pitanja MMF-a Rod Ettrige.

Cilj obuke je bio da porezni inspektori, koristeći posebne metode u procesu kontrola kod poreznih obveznika, otkriju prihode koji nisu nigdje evidentirani, čime se izbjegava plaćanje poreznih obaveza.

Trodnevna obuka obuhvaća je područja: kontrole neprijavljenog prihoda, indentificiranje referentnih pokazatelja za male gospodarske subjekte, ispitivanje svih prihoda obveznika i analize financijskog stanja, opažanje načina života obveznika i analize osobnih troškova života obveznika, uloge banaka…

Tijekom radionice sudionicima su predstavljeni glavni kocepti i praktična uputstva poduzimanja kontrola u vezi neprijavljenih prihoda, a naročito u slučajevima gde se sumnja na prevare i porezne utaje.

Ove nove metode bit će korištene u kontrolama kod svih poreznih administracija u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close