Vijeće ministara

Mljekare spasiti izvozom u Tursku i Rusiju

Gospodarstvo / Flash | 18. 11. 2014. u 13:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH pozvalo je danas sva nadležna tijela u BiH da razmotre pravnu osnovu za aktiviranje procedure zaštite domaće proizvodnje i da se angažiraju na osiguranju novih tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH.

Kako je priopćeno, Vijeće ministara BiH usmeno je informirano o novim zahtjevima udruženja primarnih poljoprivrednih proizvođača o kojima će se institucije BiH izjasniti kada ih dobiju u pisanoj formi. Izraženo je apsolutno razumijevanje za nezadovoljstvo i težinu položaja proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH.

Usvojena je i informacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o sastanku o stanju i problemima u oblasti mljekarstva u BiH, koji je održan 11. rujna.

Na sjednici su razmotrene dosadašnje analize uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, koje ukazuju da nije zabilježen prekomjeran uvoz ovih proizvoda iz EU u BiH u ovoj godinu u odnosu na prethodnu.

Sva nadležna tijela u BiH pozvana su da u koordinaciji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dodatno i detaljno razmotre postojanje pravne osnove za aktiviranje procedure zaštite domaće proizvodnje definirane Odlukom o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza i Odlukom o postupku i načinu utvrđivanja antidampinške i kompenzacijske dažbine i da o mogućim rješenjima informiraju Vijeće ministara BiH u najkraćem roku.

Poziv je, navodi se u priopćenju, upućen i nadležnim ministarstvima i upravnim organizacijama u BiH da se maksimalno angažiraju na osiguranju novih tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, a posebno kada je riječ o tržištima Turske, Ruske Federacije i zemalja srednje Azije, kao i omogućavanju veće učešće ove kategorije proizvoda iz BiH na tržištima zemalja CEFTA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close