Nagrađene najbolje ideje

Mladi u poduzetništvu BiH: Ludost ili mudrost?

Gospodarstvo / Flash | 19. 09. 2014. u 17:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladi u Bosni i Hercegovini su pokazali da su spremni preuzeti odgovornost za vlastitu budućnost, preuzeti rizik, te pokrenuti vlastiti biznis, priopćeno je nakon dvodnevnog poslovnog foruma mladih o temi: “Mladi u poduzetništvu BiH - ludost ili mudrost”, koji završen danas u Banjoj Luci.

Na Forumu je nagrađeno 12 najboljih studentskih poslovnih ideja čiji vlasnici su dobili vrijedne novčane nagrade u iznosu od 4.000 američkih dolara kako bi registrirali biznis, te svoju poslovnu ideju proveli u djelo.

Studentski timovi imali su priliku predstaviti svoje poslovne planove pred mnogobrojnim uzvanicma iz državnog i privatnog sektora, te pred kolegama studentima.

Forum je organiziran kao završnica ovogodišnjeg projekta Studentsko poduzetništvo, koji provodi Centar za istraživanja i studije - GEA uzpodršku Američke agencije za međunarodnirazvoj (USAID), a u partnerstvu sa Univerzitetomu Sarajevu, Univerzitetom u BanjojLuci i Sveučilištem u Mostaru.

''Osnovna ideja ovog projekta je bila da potakne mlade ljude da se bave preduzetništvom, što smo za tri godine trajanja projekta i uspjeli'', rekao je Miloš Todorović, menažer ovog projekta.

Direktor Ekonomskog odjeljenja misije USAID-a u BiH, Tomas Rohas, rekao je da USAID nastoji da ublaži rizike sa kojima se mladi poduzetnici suočavaju kada prvi put izađu na tržište, te da im pomogne da steknu nove vještine i samopouzdanje kako bi bili konkurenti na tržištu rada.

''Ovaj skup je veoma značajan, jer se odnosi na jednu od najznačajnijih tema trenutno u Bosni i Hercegovini, a to su mladi i njihovo zapošljavanje'', rekao je Rohas.

Najveći postotak predstavljenih poslovnih ideja bio je iz oblasti poljoprivredne proizvodnje koja postaje sve popularnija među mladima, a druga najviše zastupljena oblast su informacijske tehnologije.

Za tri godine trajanja projekta ''Studentsko poduzetništvo’’ registrirano je 30 biznisa, pristiglo je 1.725 prijava za učešće u programu, prijavljeno je 1.000 poslovnih ideja, održao je 12 trening modula, sudjelovalo je 20 predavača, a nagradni fond za najuspješnije studentske ideje iznosio je 120.000 američkih dolara.

Prijatelji projekta su Hypo AlpeAdria banka, ASA Group i kompanija m:tel.

Kopirati
Drag cursor here to close