Optimizam

Mjere iz kućnog odgoja: U KS usvojen Zakon o štednji

Gospodarstvo / Flash | 03. 03. 2015. u 15:39 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo (SKS) optimistični su današnjim usvajanjem zakona o štednji i racionalizaciji troškova u javnim institucijama.

''Ovdje se radi o mjerama koje imaju ograničen efekt, ali spadaju u red mjera iz kućnog odgoja'', kazao je u izjavi za medije Predrag Kojović, zastupnik SKS-a (Naša stranka).

Pojašnjava da Vlada koja želi da je građani ove županije zaista uzmu za ozbiljno, Vlada koja želi da vrati povjerenje građana u institucije, mora krenuti s nizom mjera koje će biti kao što su ove danas.

Kojović smatra da put povratka povjerenja građana u institucije sustava i put povratka KS-a na jednu stabilnu financijsku osnovu je jako dug, ali je danas bio možda prvi korak koji je napravljen u pravom smjeru i 'zato je podržan'.

''Dok god bude predlagala ovakve racionalne stvari i ono što je u interesu građana županije, imat će povjerenje naše stranke'', kazao je Kojović.

Zastupnik Mirsad Pindžo optimist je radom današnje sjednice i potpuno je siguran da je usvajanje zakona kojim se ukida mjesto savjetnika, donosi višemilijunske uštede.

Kao primjer Pindžo ne navodeći ime, kaže da jedno javno komunalno poduzeće u KS-u ima sedam savjetnika, direktora i svi oni imaju više plaće nego generalni direktori, a ne rade ništa.

''Ovim se zakonom uređuje mjesto savjetnika imenovanih dužnosnika, konkretno ovim se zakonom ukidaju pozicije savjetnika, nijedan ministar, niti predsjedavajući Skupštine, neće imati pravo na savjetnika'', pojašnjava Pindžo.

Također i zastupnik Adnan Solaković (SBBBiH) podržava racionalizaciju troškova i uštedu i naglašava da će SBBBiH uvijek podržati ono što je za dobrobit građana KS-a bez obzira na hitan postupak i optimist je.

''Važnija je poruka koju su zastupnici poslali s današnje skupštine, a koju mi emitiramo zadnjih mjesec dana, kada smo i u koaliciji, ali i s drugim političkim subjektima u KS-u počeli razgovarati o rješenjima nekih problema. Poruka je da mi sistematiziramo ovaj kompletan sustav, da racionaliziramo sredstva, da javna funkcija ne bude tako skupa, poruka da smo krenuli ohrabrujuća'', kazao je zastupnik Elmedin Konaković (SDA).

Dodao je da ono što je danas urađeno govori da će se na taj način baviti problemima bez obzira na to ko bude premijer i kakva je Vlada i kad bude formirana.

''Skupština KS-a ima svoje nadležnosti. Započeli smo jedan proces i najavljujemo nove korake koje ćemo napraviti u dijelu ušteda u skupštinama javnih komunalnih poduzeća, u objedinjavanju nekih javnih ustanova koje imaju široke i skupe menadžmente i tretiramo upravo taj dio sustava'' kazao je Konaković.

Pojasnio je da će štedjeti na skupim menadžmentima javnih ustanova, poduzeća, racionalizirat će posao.

Mi zastupnici nemamo posebne nadoknade osim plaće i toplog obroka i ekonomski i tu ima milijunskih ušteda, a najavljujemo nove prijedloge zakona kako s ekonomskog tako i posebnog političkog odnosa prema tom problemu.

Skupština Kantona Sarajevo po hitnom postupku usvojila je danas Zakon o izmjenama Zakona o radnopravnom statusu zastupnika u Skupštini i Zakon o izmjenama Zakona o radnopravnom statusu članova Vlade Kantona Sarajevo.

Također je donesen i Zakon o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close