Balkanska unija

Miro Kovač: Zajedničko balkansko gospodarsko područje je fama

Gospodarstvo / Flash | 13. 07. 2017. u 12:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač izjavio je kako je zajedničko balkansko gospodarsko područje fama te da nije cilj stvoriti balkansku uniju, već da zemlje zapadnog Balkana budu članice EU.

"Riječ je o fami, već postoji tzv. CEFTA koja vrijedi za te zemlje, ako će se ići na simplifikaciju pravila koja vrijede na tom području, onda je pozitivno, no to je fama jer nije cilj da se stvori mala balkanska unija, već da te zemlje budu članice EU-a", rekao je Kovač za HRT.

Govoreći o summitu u Trstu, koji je održan u okviru sastanaka "Berlinske inicijative", kazao je kako je taj projekt pokrenut prije četiri godine kako bi se konkretno poslala poruka da zemlje zapadnog Balkana (Makedonija, BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo) imaju pravo i perspektivu za članstvo u Europskoj uniji.

"To im je svojevrsno ohrabrenje da im EU drži otvorena vrata", ustvrdio je Kovač.

Na summitu u Trstu u sklopu takozvanog Berlinskog procesa, na kojem su sudjelovali njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron te čelnici Italije, Hrvatske, Austrije, Slovenije i šest čelnika iz regije, dogovoren je akcijski plan o zajedničkoj gospodarskoj suradnji.

Dogovoreno je i financiranje infrastrukturnih projekata i pomoć za mala i srednja poduzeća, što bi trebalo pomoći u stvaranju radnih mjesta. Iako su se pojavile sumnje da EU kroz ovaj proces želi stvoriti neku vrstu "nove Jugoslavije", u EU odbacuju takve tvrdnje.

Kažu da ovo nije stvaranje neke alternative članstvu u EU već pomoć da se spomenute države što bolje pripreme za članstvo, a razvoj infrastrukture je pri tome ključan.

Kopirati
Drag cursor here to close