Potpora

Ministarstvo trgovine FBiH: Novčane potpore za udruge potrošača

Gospodarstvo / Flash | 07. 10. 2015. u 14:25 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Federalnog ministarstva trgovine danas su u Mostaru potpisani ugovori o raspodjeli sredstava "Tekući transferi neprofitnim organizacijama - potpora udruženjima potrošača" u 2015. godini.

Sredstva je dobilo šest udruženja za zaštitu potrošača, od ukupno osam, koliko ih u FBiH djeluje i koliko ih je apliciralo za sredstva. Federalno ministarstvo trgovine je inače u Proračunu za 2015. godinu osiguralo ukupno 70.000 maraka od čega je 30.000 maraka izdvojeno za potporu radu i jačanju kapaciteta udruženja potrošača kroz sufinanciranje režijskih troškova u 2015. godini.

"Od donošenja Zakona o zaštiti potrošača BiH iz 2006. godine učinjen je određeni napredak u toj oblasti, ali nam je kontinuirana obveza za unapređenje postojećeg sustava zaštite potrošača", zaključila je načelnica Službe za zaštitu potrošača Amra Vučijak.

Dodala je kako udruženja djeluju s nejednakim uspjehom, odnosno da on ovisi od kadrovske popunjenosti i sredstava kojima raspolažu, ali i zbog toga što u udruženjima rade uglavnom ljudi treće životne dobi i uglavnom volonterski.

"U podizanju javne svijesti, edukaciji i povećanju informiranosti potrošača o njihovim pravima i obvezama značajnu ulogu imaju udruženja potrošača, pa su nastojanja da se ova udruženja osnaže i u tom pravcu Federalno ministarstvo će i ubuduće pružati potporu kako financijsku tako i stručnu", poručila je ona.

Predsjednik Udruženja Kluba potrošača Posavske županije Redžo Omerbašić je kazao kako se prosječeno godišnje javi desetak nezadovoljnih potrošača kojima su ugrožena njihova prava, ali da se to uglavnom rješavali na "ljudski način", bez inspekcije ili kazni. Objasnio je kako, uz debate i okrugle stolove, Udruženje i putem letaka, koje distribuiraju uglavnom u škole, nastoje informirati javnost o postojanju Zakona o zaštiti potrošača i njihovim pravima.

Marin Bago iz Udruge za zaštitu potrošača "Futura" Mostar ocijenio je kako su javne institucije, odnosno javna poduzeća najveći prekršitelji prava potrošača, a uslijed neorganiziranosti države, kaže on, ne postoji usklađenost u zakonodavstvu i kvalitetna strategija na razini države.

Inače, za realizaciju projekata o temi "Informiranje i savjetovanje potrošača o osnovnim potrošačkim pravima i zaštiti ekonomskih interesa potrošača" u 2015. godini izdvojena su sredstva u iznosu od 40.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close