Dugovanja

Ministarstvo poljoprivrede FBiH: Naslijedili smo dugovanja, rješavamo ih postupno

Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2016. u 14:10 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je preuzeto sa naslijeđenim dugovanjima prema poljoprivrednim proizvođačima u iznosu od cca 50 milijuna KM, priopćeno je iz tog ministarstva.

"Sve obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima iz 2015. godine su izmirene izuzev onih gdje se obavljaju dodatne kontrole. Programom poticaja za ovu godinu počeli smo realizirati isplatu sredstava, tako da je od travnja mjeseca do danas isplaćeno 15.287.105,84 KM, a zahtjevi koji se odnose na prvi kvartal trenutno se obrađuju.

Vlada Federacije BiH je usvajanjem Informacije o odobrenim transferima za poljoprivredu u skladu sa Programom utroška sredstava 'Poticaj za poljoprivredu' iz proračuna Federacije BiH za 2015. godinu, kao i usvajanjem Izvještaja o stanju poljoprivrede u Federaciji BiH u 2015. godini, upoznata sa trenutnim stanjem naslijeđenih dugovanja prema poljoprivrednim proizvođačima iz ranijih godina.

Dio tih dugovanja odnosi se na proizvodnje iz 2014. godine u iznosu od 15.787.612, 60 KM, među kojima su i dugovanja proizvođačima mlijeka za osmi i deveti mjesec 2014. godine, koja su predmet rješavanja. Rebalansom proračuna ili na neki drugi način potrebno je osigurati dodatna sredstva za isplatu svih dugovanja prema poljoprivrednicima iz prethodnog perioda.

Od ranije ste upoznati da će se održati tematska sjednica Vlade Federacije BiH o stanju poljoprivrede u Federaciji BiH. U slučaju da oba doma Parlamenta Federacije BiH prihvate Izvještaj o stanju poljoprivrede u Federaciji BiH u 2015. godini i donesu potrebne odluke, u roku od 60 dana realizirati će se navedena dugovanja za proizvodnje iz 2014. godine.

Pozivamo Vas da se zajednički izborimo za prava svih poljoprivrednih proizvođača, a da time ne ugrožavamo prava drugih građana blokadom graničnih prelaza i prometnica", navedeno je iz ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close