hotel

Ministarstva ostaju u Eri: Vlada HNŽ ide u pregovore sa Zavodom PIO/MIO

Gospodarstvo / Flash | 17. 01. 2016. u 09:21 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, te obrazovanja i znanosti, uz Federalnu poreznu upravu za odjel HNŽ-a, i u budućnosti će ostati u prostorijama mostarskog hotela Ero, točnije u istočnom dijelu njegove zgrade, uz pravo raspolaganja pripadajućim parking-prostorom.

Prva faza

Upravo će hotel Ero vrlo vjerovatno u budućnosti biti prodan Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, koja će u tom slučaju sva ministarstva i uprave iz brojnih privatnih prostora, za koje danas plaća najam, prebaciti u zgradu hotela. Zbog toga se pojavila dilema šta će biti sa federalnim ministarstvima i upravom u slučaju da Ero uskoro dobije novog vlasnika.

‘’Sve ovisi od razgovora koje će uskoro voditi Povjerenstvo Vlade HNŽ-a s predstavnicima federalnog Zavoda PIO/MIO, u čijem vlasništvu se hotel trenutno nalazi. Razgovor će dati odgovore ne samo na to već i na ostala brojna pitanja koja se tiču hotela Ero’’, rekao je za Oslobođenje glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović.

Pavlović je utvrdio da je za Vladom HNŽ-a tek prva faza postupka, koja je za cilj imala pronalaćenje prostora za zajednički smještaj tijela uprave ove županije.

‘’Podsjetit ću da je Vlada zadužila Povjerenstvo da objavi natječaj u kojemu su jasno precizirane smjernice koje je bilo potrebno ispuniti, kako bi se ideja nekad moguće mogla i realizirati’’, rekao je Pavlović, napominjući da poziv nije bio obavezujućeg karaktera.

Na javni poziv, odranije je poznato, odazvala su se tri ponuđača, a ponuđeni su hotel Ero, objekat Projektanta, te prostor nekadašnje Fabrike duhana Mostar.

‘’Povjerenstvo je pregledalo ponude, usporedilo ih sa zahtjevom koji je sadržan u pozivu, te na kraju konstatiralo da samo jedna od ponuda zadovoljava kriterije natječaja. Time je okončan tek jedan dio posla, rekao je Pavlović, najavivši da će Komisija koju je imenovala županijska izvršna vlast za jednu od sljedećih sjednica Vlade HNŽ-a pripremiti izvještaj, te predložiti da se započeti proces nastavi kroz konkretne razgovore sa ponuđačem, čija ponuda formalno i pravno zadovoljava uslove iz poziva.

‘’Veoma bitno je hoće li razgovori biti realizirani mogućim zaključenjem ugovora ili će završiti tako što se dogovor u konačnici neće postići’’, kazao je Pavlović.

Pobuna sindikata

Federalni zavod PIO/MIO ponudio je cijenu od 1.500 maraka po kvadratnom metru hotela, što je bio i glavni uvjet iz poziva. Površina prostorija hotela Ero iznosi 9.591,04 kvadrata, a cijena je u posljednju godinu varirala od 24 milijuna, kolika mu je procijenjena vrijednost, do 19,5 milijuna maraka, za koliko je ponuđen posljednji put kada je stavljen na prodaju. Ovoga puta, Zavod je hotel ponudio za 14,3 milijuna maraka. Sindikati i radnici u administraciji kojima Vlada duguje novac po presudama burno su reagirali na informaciju da će Županija kupiti prostore koji vrijede više milijuna maraka.

S druge strane, postoje i oni koji projekt podržavaju s obzirom na to da bi se, osim što bi se dugoročno riješio problem smještaja, smanjili i troškovi zakupa koji trenutno iznose više milijuna maraka na godišnjem nivou. U pozivu koji je raspisala Vlada HNŽ-a navedeno je da se traži površina poslovnog prostora oko 9.500 kvadratnih metara bruto korisnog prostora, uz deset raspoloživih parking-mjesta u garaži i 20 do 30 mjesta na vanjskom parkingu.

Kopirati
Drag cursor here to close