Izuzetna prilika

Ministar pozvao mlade da sade jagode

Gospodarstvo / Flash | 11. 03. 2014. u 09:46 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) Ilija Šljivić pozvao je sve zainteresirane mlade i nezaposlene osobe na području HBŽ-a da se bave proizvodnjom jagodičastog voća.

Za ministra je to, kako prenose iz njegovog ureda, izuzetna prilika za razvoj ovog oblika uzgoja voća zbog klimatskih uvjeta koji prevladavaju na ovim područjima, osobina tla i prinosa koji se ostvaruju.

Naime, ministar je proteklih dana bio oduševljen prilikom posjeta obiteljskom posjedu Markov u općini Livno, gdje se unutar svog obiteljskog gazdinstva vlasnici bave uzgojem jagodičastog voća te uz to i uzgojem jabuka, krušaka i lješnjaka.

Prema informaciji iz resornog županijskog ministarstva, na navedenom obiteljskom posjedu od 25 000 četvornih metara zasađeno je 10 000 m2 jabuka, 1 000 m2, (60 komada), šljiva i 1 000 m2 (60 komada) krušaka, te 12 000 m2 malina i 5 000 m2 lješnjaka. Cijeli taj navedeni posjed opskrbljen je sustavom navodnjavanja "kap po kap“, čime se osigurao osnovni uvjet za uspješan prinos.

Također se od istih doznaje da su prinosi koje daju malinjaci 1,5-2 tone po dulumu dok je otkupna cijena u prošloj godini bila 3,20 KM po kilogramu.

Zbog velike potražnje za ovom vrstom voća , isti navode da je otkup zagarantiran čime se ostvario glavni uvjet za ostvarenje prihoda.

U svezi sa spomenutim podacima, ministar Šljivić je prenio kako će resorno ministarstvo nastojati u ovoj proračunskoj godini osigurati financijska sredstva kako bi se na bilo koji način stimulirala ova grana proizvodnje.

Kopirati
Drag cursor here to close