Minimalna zarada

Minimalac bh. radnika iznosi 166 eura

Gospodarstvo / Flash | 15. 09. 2014. u 06:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bh. radnici su među radnicima koji najmanje zarađuju u regiji. Kako mediji navode minimalna zarada BiH radnika je 166 eura.

Radnik u Srbiji može za 23 radna dana dobiti minimalac od oko 180 eura, što je dvostruko manje od iznosa minimalne plaće u Hrvatskoj, gdje je najniža naknada za rad 374 eura, prenose lokalni mediji.

U usporedbi minimalnih zarada u regiji beogradski mediji navode da od radnika u Srbiji manje plaće imaju u BiH, te u Albaniji (149), Rumunjskoj (157), te u Bugarskoj 159 eura.

Inače, predstavnici sindikata i udruge poslodavaca u Srbiji nisu se ni u nedjelju uspjeli usuglasiti o minimalnoj cijeni rada koja treba vrijediti od 1. siječnja iduće godine, a kako je ponedjeljak 15. rujna posljednji rok za dogovor, odluka će, po svemu sudeći, sljedećih dana biti prepuštena vladi Aleksandra Vučića.

I sindikati i poslodavci ostali su na svojim stajalištima - sindikati traže da cijena rada umjesto sadašnjih 115 dinara, odnosno približno jednog eura, bude povećana na oko 1,20 eura, dok poslodavci inzistiraju da povećanje ne može biti veće od pet posto, prenosi Fena.

Sindikati kao argument navode egzistencijalnu matematiku i socijalno stanje radnika, a poslodavci kao protuargument nude loše stanje u gospodarstvu, pad BDP-a, te aktualne procjene o stagnaciji gospodarstva i u 2015. godini, navodi Fena.

Ministar rada Aleksandar Vulin tvrdi da je "politika vlade politika štednje i bit će primijenjena i na ovoj odluci".

"Vlada će preuzeti odgovornost i donijeti odluku o minimalnoj cijeni rada na jednoj od narednih sjednica", najavio je srbijanski ministar rada, dok su čelnici Unije poslodavaca već najavili da će "prihvatiti odluku o minimalnoj cijeni rada koju vlada Srbije donese", navodi Radio-televizija Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close