Transportna zajednica

Milijunski projekti u BiH vise o koncu

Gospodarstvo / Novac | 28. 08. 2017. u 05:28 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukoliko BiH ne bude pristupila Transportnoj zajednici, sredstva koja su nam dodijeljena mogla bi biti preraspodijeljena na druge zemlje'', upozorio je Igor Pejić, tajnik Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Pejić kaže da ima zemalja, poput Crne Gore, koje nisu dobile nijedan projekat, a ipak su pristupile TZ-u. "U tom kontekstu jasno je da BiH ima posebnu pozornost od strane Europske komisije i da je uz veliko zalaganje ministra Juska i moje osobno uspostavljen izniman odnos sa gospođom Bulc", rekao je Pejić za Nezavisne novine.

Pozdravlja činjenicu da je Vlada Republike Srpske odustala od četiri uvjeta i da je još preostalo da se riješi peti, posljednji uvjet, koji se odnosi na zahtjev RS-a da u Transportnoj zajednici bude uspostavljen sustav rotacije ministara koji predstavljaju BiH.

"Sve dosadašnje aktivnosti apsolutno su bile vođene uz koordinaciju entitetskih ministarstava. Ne postoji nikakva ni teoretska mogućnost da se bilo što uradi bez entiteta. Koordinacija nikad nije ni bila sporna", rekao je Pejić.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže za Nezavisne da je rok za dogovor pri kraju, a da se proteklih tjedana ništa nije radilo u vezi s tim pitanjem. Rok za za odgovor je, podsjećaju Nezavisne, idući mjesec.

"Ipak, blagi sam optimist, prije svega zato što ne vjerujem da smo toliko iracionalni i ludi da ne budemo dio ovog europskog projekta", rekao je Šarović. Dodao je da očekuje da će ovo pitanje biti na dnevnom redu na nekoj od sljedećih sjednica Vijeća ministara BiH, ali da još ne može reći koje će rješenje biti na kraju.

Iz Ministarstva prometa i veza RS-a su rekli da zasad nema novosti o ovom pitanju, ali da se radi na tome.

BiH je jedina zemlja zapadnog Balkana koja na konferenciji u Trstu nije potpisala ugovor o Transportnoj zajednici zemalja regije, jer ministri Vijeća ministara iz RS-a, zbog negativnog stava Vlade RS, taj prijedlog nisu podržali.

U Vladi RS tada su smatrali da uvjeti iz sporazuma nisu prihvatljivi do ulaska BiH u EU, te je tražila da usuglašene stavove predstavnicima EU prezentuju tri nadležna ministra na razini BiH i entiteta.

Kako banjalučke novine podsjećaju, na konferenciji u Trstu, koja je održana u lipnju, BiH je odobreno četiri, a u pitanju su tri projekta na koridoru Vc na području Zenice i mediteranski koridor kod Rudanke, te rekonstrukcija luke Brčko, a njihova vrijednost je 241,6 milijuna eura. Od tog iznosa Bruxelles će BiH pokloniti 46,1 milijun eura. Tijekom samita prihvaćeno je ukupno sedam projekata iz regije, čija je vrijednost 538,8 milijuna eura.

Pored BiH, kojoj su odobrena četiri projekata, Srbija je dobila zeleno svjetlo za dva, a Makedonija za jedan. Projekti se sufinanciranju, tako da dio novca moraju osigurati vlasti država kojima su projekti dodijeljeni. Projekti će se, osim sredstvima BiH i Europske komisije, financirati kreditima Ecropske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj.

Inače, cilj zaključivanja ugovora je stvaranje prometne zajednice u oblasti cestovnog, željezničkog, unutarnjeg, vodnog i pomorskog prometa, kao i razvoj transportne mreže između EU i zemalja potpisnica. 

Kopirati
Drag cursor here to close