Kriza prelazi u Parlament

Milićević tvrdi da HDZ ima sposobnije kadrove nego oni prije njih

Gospodarstvo / Flash | 18. 05. 2015. u 08:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kriza iz Vlade Federacije BiH prelit će se i na federalni Parlament jer odluke koje su na Vladi donesene bez nazočnosti ministara HDZ-a BiH neće dobiti potporu u Parlamentu, rekla je federalna ministrica financija i dopremijerka Federacije BiH Jelka Milićević u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista.

Podsjetila je kako je do narušenih odnosa između vladajućih stranaka u Federaciji BiH došlo zbog skidanja točaka o HT-u Mostar i Aluminiju s dnevnog reda Federalne vlade.

"Poslije četvrte sjednice Vlade FBiH željela sam vjerovati da je to prolaznog karaktera, da je to neka nespretnost, neiskustvo i da se više neće ponoviti. Ali nakon zadnje sjednice zapitala sam se jesmo li uopće iskreni partneri i želimo li raditi onako kako se predstavljamo u javnosti", kazala je Milićević.

Dodala je kako je četvrta sjednica je postala sporna kada je s dnevnog reda skinuta problematika HT-a Mostar, a drugi put na isti način dogodilo se da je s dnevnog reda skinuto pitanje oko rada Aluminija.

''Uz svu želju da budemo konstruktivni, moram reći kako u ovom trenutku sigurno imamo problem funkcioniranja vlasti, odnosno krizu u Vladi FBiH koja će se prenijeti i na oba doma federalnog Parlamenta. Jer sve točke i odluke sa sjednica Vlade kojima nisu nazočili hrvatski ministri ne mogu dobiti potporu u Parlamentu'', rekla je Milićević.

Istaknula je kako nije točna slika koja se nameće u pojedinim medijima da je HDZ-u stalo samo do toga da ovlada pojedinim javnim poduzećima.

"Devastirana su javna poduzeća, javna dobra zbog neodgovornog ponašanja ljudi koji su vodili ta poduzeća. Mi nismo sudjelovali u prošloj vlasti i sada smo željeli u svim politikama, u svim oblastima, imati ljude s kojim možemo provoditi određene reforme. To je principijelno političko, ekonomsko i socijalno pitanje. To su svi znali i to nije bila nikakva nepoznanica kada je riječ o stavovima hrvatske strane. Govori se o podobnosti, a ne stručnosti, a ja ovom prigodom moram kazati da mi sada imamo mnogo stručnije i sposobnije kadrove nego što su ih imali oni koji su prije nas bili u federalnoj vlasti kao navodni predstavnici Hrvata'', istaknula je Milićević.

Dodala je kako se ovo pitanje mora što prije riješiti kako bi se moglo krenuti s reformama.

"Politički mehanizmi su na hrvatskoj strani, a ja ne mogu prognozirati hoćemo li ih sve i u kojoj mjeri koristiti. Još uvijek želim vjerovati kako je moguće definirati prioritete i krenuti dalje kao Vlada Federacije BiH u obujmu i smislu kako nalaže Ustav i zakoni", kazala je federalna ministrica financija.

Osvrnula se i na najavljeni rebalans federalnog proračuna kazavši kako će se tim pitanjem ozbiljno pozabaviti u lipnju.

"Samo pet posto proračuna je, da tako kažem, manevarski prostor. Sve drugo su zacrtane kategorije. Doslovno se rebalansom proračuna može maksimalno za pet posto smanjiti i sve kapitalne izdatke. Što se tiče preostalog, ako uspijemo dogovoriti aranžman s Međunarodni monetarnim fondom, onda možemo govoriti o nekom rješenju", kazala je.

Po njezinim riječima, morat će se ući i u razgovore o izmjeni Zakona o raspodjeli javnih prihoda, s obzirom na to da na trenutna zakonska rješenja primjedbu imaju svi osim Sarajevske i Bosansko-podrinjske županije.

"Na kraju želim naglasiti da se mi u Vladi i Federaciji moramo brzo opredijeliti za stvaranje preduvjeta za povećanje prihoda od izravnih i neizravnih poreza. Moramo pokrenuti ekonomske reforme koje će povećati ekonomski rasti, BDP, zapošljavanje, poreznu disciplinu. To je uvjet za stabilan i uravnotežen proračun koji bi, osim socijalnog, bio i razvojni", zaključila je federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Kopirati
Drag cursor here to close