Dug put

Meso iz BiH kroz EU do Turske i Rusije

Gospodarstvo / Flash | 05. 02. 2017. u 08:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svaka olakšica za izvoz mesa do Turske i Rusije dobro dođe, ali nećemo se mnogo okoristiti'', kaže Ranko Sarajlić, farmer iz Laminaca kod Gradiške, na vijest da je odboren transport mesa kroz EU.

''Nemamo tržište, to je naša najveća muka'', poručuje Sarajlić koji ima spremnih 100 grla junadi za prodaju.

Jedan štala u koju može da smjesti 300 teladi za tov zjapi prazna, jer kaže, nema siguran otkup.

“BiH je prepalvilo jeftino meso dampinških cijena iz EU, a mi tamo ne možemo ni jedan kilogram mesa izvesti. Doboro se zna da je Turska otvorila i Rumunjsku, iz Rumunjske vuče velike količine mesa. Imamo informacije, nezavanične da će Turska tek doći ovdje da otkupljuje junad 1. lipnja. Mi do tada čekati ne možemo”, rekao je farmer iz Laminaca kod Gradiške Ranko Sarajlić.

Prije godinu dana Savez poljoprivrednih proizvođača Srpske je krenuo u borbu za odobrenje transporta mesa preko teritorije EU. Glavna adresa bilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. U Savezu kažu pokušat će slično isposlovati i za izvoz svinjskog mesa. Do tada, crveno meso dobilo je zeleno svjetlo za prijevoz, piše ATV.

“Mi imamo kontigent odobren prema Turskoj, to je jedina destiancija gdje se to izvozi sada i to je nekih, zadnja informacija pet tisuća tona. I za ovu godinu 2017. se pregovara da to bude 12 tisuća. Mi se nadamo da će to ići svojim tijekom”, rekao je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković.

Na vapaje poljoprivrednika da im se omogući izvoz mesa i na tržite EU, ministar Mirko Šarović kaže, da će na tome i ministarstvo i poljoprivrednici morati još da porade. 

''Tijekom ove godine očekujemo ispunjenje uvjeta i na tome intenzivno radimo,da dostignemo standarde i da osiguramo dolazak inspekcije iz Dublina za odborenje izvoza pilećeg mesa, mislim da smo na samom pragu i uvjeren sam da ćemo u 2017.godini ispuniti te uvjete. A za crveno meso vjerovatno kada rješimo pitanje statusa bolesti koja se odnose na crveno meso”, rekao je ministar Mirko Šarović.

Naši poljoprivrednici ipak upozoravaju da bi za građane BiH daleko bolje bilo da domaće meso ostaje u BiH Dok se vlasti svim silama trude da osiguravaju izvoz u Tursku i Rusiju, na trpezama građana BiH završava meso veoma sumnjivog kvaliteta, upozoravaju farmeri.

Kopirati
Drag cursor here to close