Made in China

Merkel traži od Kineza da više kupuju, a manje kradu patente

Gospodarstvo / Flash | 06. 07. 2014. u 20:09 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Angela Merkel, njemačka kancelarka i najmoćnija žena svijeta počela je svoj četverodnevni posjet Kini za kojeg se nada da će iznjedriti nove poslove njemačkim, ali i europskim tvrtkama na području drugog najmoćnijeg gospodarstva svijeta, piše Večernji list.

Kao prva postaja ove turneje na kojoj ju prati velika delegacija njemačkih gospodarstvenika izabran je Chengdou, glavni grad kineske provincije Sechuan u kojoj svoje pogone već ima više od 150 njemačkih tvrtki, a tijekom putovanja susrest će se i s kineskim premijerom Li Kequinangom i predsjednikom Xi Jinpingom.

Gotovo je sigurno da će se razgovori na relaciji Merkel-Kequiang dotaknuti pitanja poštovanja intelektialnog vlasništva i patenata jer Kina nerijetko bez ikakvih prava kopira tehnološka rješenja skupljena industrijskom špijunažom.

Poznato je da Kineska tehnička obavještajna služba ima preko 100.000 zaposlenika, agenata koji diljem svijeta provode industrijsku špijunažu kradući inovacije i patente koje potom šalju u domovinu kako bi se isti proizvodi izrađivali jeftinije i najčešće manje kvalitetno, piše Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close