Imaju sve uvjete

Međugorje razmišlja o osnivanju svoje općine

Gospodarstvo / Flash | 05. 10. 2015. u 07:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako međugorska ukazanja i dalje čekaju na službeni stav Crkve, a čuli su se i neki obeshrabrujući komentari iz Vatikana, hodočasnici ne prestaju dolaziti.

Međugorje je zbog njih jedno od ekonomski najjačih mjesta u BiH, ali mještani nisu zadovoljni kako se njihovim javnim sredstvima upravlja.

Zato su skloni ideji da mjesne zajednice koje čine crkvenu župu Međugorje osnuju vlastitu općinu.

Zahvaljujući dolasku milijuna hodočasnika izniknulo je potpuno novo Međugorje. Mještani su podigli hotele i brojne druge objekte. No, pristupne ceste i ostala infrastruktura nisu u skladu s potrebama, žale se ovdje.

"Na nekim mjestima gdje nema toliko milijuna ljudi pa im je bolji asfatl nego kod nas. Zašto je to, ja ne znam. Je li nema sredstava, šta li", pita se mještanin Zdravko Čilić.

Optužbe na račun općine Čitluk

Pristupna ulica crkvi odavno je stoga postala trgovačka, nude se suveniri. No sada i mještani razmišljaju kako bi to trebalo biti znatno uređenije.

"To više izgleda na buvlju pijacu nego na hodočasničko mjesto. Tražili smo da se poštuju zakonski propisi, da se svi proizvodi unesu unutra. Oni su se oglušili i na to", kaže za Al Mile Ostojić iz Mjesne zajednice Bijakovići.

"Oni", koje okrivljuju, su tijela vlasti općine Čitluk, kojoj Međugorje pripada. Optužuju je, osim za manjkav komunalni red, i za manjak ulaganja čak i sredstava koja su morala biti vraćena - od autobusnih vinjeta i ekoloških pristojbi.

"Otprilike kažem 2,5 milijuna maraka. Za 2,5 milijuna maraka mislim su se mogli napraviti ogromni pomaci", kaže Ostojić.

Ovdje očekuju da se sredstva koja izdvajaju vrate u obliku javnih ulaganja.

"Imamo legalizaciju objekata, legalizaciju uzurpirane zemlje. Sva su ta sredstva namjenska, ali se ona ne troše nenamjenski. To je najveći problem", objašnjava Dragan Vasilj iz Mjesne zajednice Međugorje.

Projekti se pokreću, ali nakon poduljeg čekanja.

"Počeli su radovi na izgradnji kanalizacije mreže u Međugorju. Ovdje kažu - napokon, jer je čekaju već 30 godina. A to, kažu, ne bi smjelo biti tako jer se, primjerice, u samo ovoj ovdje ulici godišnje obrnu višemilijunska srestva. Dobar dio tih milijuna završi u raznim proračunima", izvještava reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Povrat PDV-a

Najmanje u općinskom, ograđuju se u vlasti. Iznose podatak da se od 18 milijuna eura ukupno prikupljenog PDV-a, općini Čitluk vrati manje od milijuna.

Loš je, govori načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić, Zakon. "Nismo zadovoljni. Kako ćemo biti zadovoljni ako se ni četiri posto ne vrati lokalnoj zajednici", kaže Jerkić.

Ističe da se u Međugorju izgradila nova pristupna cesta, kružni tokovi, nogostupi. Ulagat će se i dalje, obećava načelnik.

"Sve je urađeno sredstvima što iz općinskog proračuna što iz viših razina, ali opet ulagana preko općine u te dvije mjesne zajednice".

U Međugorju, pak, misle kako bi trebalo biti znatno više ulaganja jer se ne mogu svrstati tek pod pojam mjesna zajednica. Zbog toga svako malo oživi ideja o osnutku vlastite općine, kojom i sad prijete Čitluku.

Jer, tvrde, za to imaju sve uvjete.

Kopirati
Drag cursor here to close